Afval in Meliskerke eens in de vier weken op de stoep

MELISKERKE - De gemeente Veere gaat bij wijze van proef eens in de vier weken het huisvuil ophalen in Meliskerke.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De pilot is vrijdag ingegaan. Inwoners van Meliskerke moeten nu weer vier weken wachten voordat hun kliko met restafval wordt geleegd. De proef in het dorp en het buitengebied duurt negen maanden.

De gemeente Veere wil kijken of het aantal kilo’s restafval daalt door de bakken minder vaak op te halen. Net als andere gemeenten wil ze de hoeveelheid restafval in 2020 terug hebben gebracht van 200 kilo naar 100 kilo per inwoner per jaar. De proef in Meliskerke is één van de probeersels om te kijken hoe ze dat kan behalen. Door de vuilniswagen minder vaak op pad te sturen, bespaart Veere op de inzameling en verwerkingskosten. Bovenal stimuleert het inwoners beter te scheiden.

De dorpsraad staat achter de proef en de rest lijkt het initiatief ook te steunen. Van de 40 aanwezige inwoners op een informatieavond eind juni waren er ‘slechts’ zes tegen. Na afloop kunnen alle inwoners een evaluatie invullen. Mede op basis van de uitkomsten bepaalt Veere welke manier ze invoert. Veere wil de inwoners belonen voor hun enthousiasme. De besparingen moeten tijdens de proefperiode aan hen ten goede komen. Waarschijnlijk wordt de vergoeding verrekend via de afvalstoffenheffing.

De frequentie waarmee het groente-, fruit- en tuinafval wordt opgehaald blijft hetzelfde.[l]