Aan de oevers van het Veerse Meer bij Arnemuiden verandert niets. Driestar wil veel, maar geen jachthaven. FOTO BEELDBANK MIDDELBURG/AART VAN BELZEN
Aan de oevers van het Veerse Meer bij Arnemuiden verandert niets. Driestar wil veel, maar geen jachthaven. FOTO BEELDBANK MIDDELBURG/AART VAN BELZEN Foto: Beeldbank Middelburg/Aart van Belzen

Middelburg krijgt misschien een eigen Hof van Saksen

MIDDELBURG - Als het meezit krijgt de gemeente Middelburg binnen nu en een paar jaar een vakantiepark à la Hof van Saksen binnen haar grenzen. Eigenaar Driestar van het 'stijlvolle en exclusieve vakantieresort' in Aa en Hunze wil het failliete Waterpark Veerse Meer/Camping de Witte Raaf in Arnemuiden kopen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente Middelburg en Driestar hebben vrijdag een voorlopig koopcontract getekend. Er moet nog wel wat water door de zee, voordat de koop definitief is. Driestar laat een aantal onderzoeken uitvoeren naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van het plan en naar andere zaken, zoals de bodemkwaliteit. Als de uitkomsten positief zijn, gaan Driestar en Middelburg de plannen verder uitwerken. Daarna is de gemeenteraad aan de beurt.

Wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg denkt dat de raad in oktober een besluit kan nemen. De deal zou dan aan het einde van het jaar kunnen worden beklonken. “We zijn er heel blij mee”, zegt de wethouder. “We beginnen vol vertrouwen aan een nieuwe fase in de ontwikkeling van het park. We hebben de afgelopen maanden al veel gesproken en naar zaken gekeken. Nu gaat alles verder de diepte in.”

Serieus

Simons is blij met Driestar. “Een hele serieuze partij, die gelukkig op ons pad is gekomen”, noemt hij het bedrijf uit Drenthe. “Het grote voordeel is dat zij alles in eigen hand houden. Daardoor is het een duurzame ontwikkeling. Ze blijven in het park investeren. Ze verkopen de huisjes niet aan particulieren, maar willen er een echt familiepark van maken.”

Volgens Simons komen er rond de 600 vakantiehuizen aan de randen van het Veerse Meer. Een deel wordt appartementen. Ook komen er een zwembad, supermarkt en speelweiden. Een jachthaven komt niet in de plannen van Driestar voor. “We hebben altijd gezegd dat we een integraal vakantiepark willen. Dat lijkt er nu te komen.”

Als de plannen doorgaan verdwijnen de jaarplaatsen. Zowel Driestar als de gemeente wil meedenken over alternatieven voor de ongeveer 200 jaarplaatshouders.

Waterpark Veerse Meer/Camping de Witte Raaf ging in 2015 failliet. Het was half afgebouwd.

Sindsdien hebben curator Benne van Leeuwen, de gemeente en andere eigenaren van de gronden gezocht naar een oplossing. Meerdere partijen toonden serieuze interesse, maar tot nu toe werd geen enkele zo concreet als Driestar.

Arbeidsplaatsen

Middelburg, dat met enkele miljoenen euro’s in het project zit, denkt dat het gebied een kwaliteitsslag kan maken. Bovendien heeft de bouw gunstige gevolgen voor de economie, toerisme en de werkgelegenheid. Simons verwacht dat er enkele honderden arbeidsplaatsen door ontstaan.[l]