Een beeld van de werkplaats aan de Poortersweg. FOTO ADRI FRANKE
Een beeld van de werkplaats aan de Poortersweg. FOTO ADRI FRANKE Foto: Adri Franke

'Wij geven de mensen de tijd om wat te leren'

VLISSINGEN - Nee. Zeeuws Werk is geen sociale werkplaats, maar wel een sociale onderneming. Adri Franke heeft het de laatste maanden al vaak moeten zeggen, maar blijft het herhalen zolang het nodig is. In de werkplaats aan de Poortersweg in Vlissingen maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt allerlei producten van hout.

DOOR EUGÈNE DE KOK

“Weet je wat flowersticks zijn?” vraagt Adri Franke met het voor hem kenmerkende enthousiasme. Hij laat de langwerpige, houten stokjes, waarmee je meer ruimte in rolcontainers kunt creëren, zien en lacht. “We moeten er 60.000 maken voor Catan, een opdracht waarmee we anderhalf jaar bezig zijn.”

Het is een mooie klus voor Zeeuws Werk. De timmerwerkplaats is zo’n twee jaar geleden opgezet. In de werkplaats maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van alles van hout, van complete meubels van steigerhout tot hippe kaasplankjes tot kistjes met stukjes stookhout. Bovendien doen ze veel freeswerk voor derden. De werknemers zijn afkomstig van Orionis Walcheren, maar kunnen ook stagiaires zijn van praktijkschool Het Bolwerk en Edunova. Ze werken er een half jaar of, als ze iets meer tijd nodig hebben, negen maanden, waarna ze uitstromen naar een andere baan of (terug) naar de schoolbanken gaan. “Wij helpen ze bij het uitstromen, bijvoorbeeld door contacten te leggen met bedrijven of we zorgen voor een extra taalcursus als dat nodig is. Wat ze hier doen in de werkplaats is echter gewoon werk”, benadrukt Franke. “Het is geen dagbesteding. Wij geven de mensen wel de tijd om wat te leren. We willen dat ze hier beginnen met het bouwen aan een nieuw begin. Als je werkt, heb je een toekomst. Dat is onze boodschap.”

De mensen op de werkvloer zijn langdurig werklozen, maar ook statushouders, mensen die moeite hebben om weer een plaats te veroveren op de arbeidsmarkt of jongeren die problemen hebben met leren, maar goed met hun handen kunnen werken. Ze krijgen werkkleding, elke dag een lunch en op de werkplaats, tussen alle machines, worden ze begeleid door een aantal leermeesters. “We leggen ze in de watten en geven de ruimte om te leren, maar ze moeten wel aan de bak. Doordat ze dingen maken en bij klanten komen, zien ze dat heus wel iets kunnen. Ze voelen zich gewaardeerd. Dat heeft elk mens nodig”, zegt Franke.

Staatssecretaris

Het bijzondere is dat Zeeuws Werk een ‘gewoon’ bedrijf is. “Dat maakt het in Nederland tot een uniek concept.” Toenmalig staatssecretaris Jette Klijnsma noemde het tijdens een bezoek vorig jaar een voorbeeld voor de rest van het land. Franke heeft een aanlooptijd gekregen van de drie betrokken partijen, maar moet in financieel opzicht zijn eigen broek ophouden. Hij is dan ook voortdurend op zoek naar opdrachten voor de timmerwerkplaats. Hij heeft inmiddels een naam opgebouwd. “Ik heb in het begin veel zwarte sneeuw gezien, maar het gaat de laatste tijd goed. Franke, die zijn werkzame leven begon in de bouw en jaren technisch tekenaar is geweest, heeft mede door zijn vele vrijwilligersactiviteiten een groot netwerk in de provincie. “Veel mensen gunnen me een opdracht. En als ze eenmaal hebben gezien wat we kunnen, komen ze terug. De mensen gaan geloven in dit bedrijf.”[l]