Docente Ingrid Weegsels, op de foto met een collega, vindt het niet erg om te verhuizen. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Docente Ingrid Weegsels, op de foto met een collega, vindt het niet erg om te verhuizen. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Picasa

Vlissingse studenten ontdekken Middelburg

MIDDELBURG - In september verhuizen er ruim achthonderd studenten van de HZ University of Applied Sciences vanuit Vlissingen naar Middelburg. Vorige maand is de nieuwe huisvesting - een voormalig kantoor van de provincie Zeeland aan het Groene Woud - opgeleverd. Donderdag maakten meer dan honderd studenten en docenten van de opleidingen Bouwkunde, Civiele Techniek, HBO-ICT, Technische Bedrijfskunde en Watermanagement een boottochtje van Vlissingen naar Middelburg, om kennis te maken met de nieuwe onderwijsomgeving.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Druk is het niet op de Middelburgse Loskade, als de Lady Madeleine rond 14.30 uur aanmeert, maar hartelijk is de ontvangst wel. Terwijl de stuurman van de rondvaartboot de scheepshoorn herhaaldelijk over het Kanaal door Walcheren laat schallen worden de studenten en medewerkers van de HZ door de openstaande kantoorramen toegejuicht door medewerkers van waterschap Scheldestromen. Onder hen een groot bord met de tekst ‘Welkom HZ’.

Versterking
Samen met een handvol toeschouwers staat burgemeester Harald Bergmann van Middelburg aan de andere kant van het water al te zwaaien naar het gezelschap aan boord.

'Versterking van

het onderwijs'

De burgemeester is blij met de komst van de opleidingen naar de Zeeuwse hoofdstad. “Het is een versterking van het onderwijs in Middelburg én in Zeeland”, stelt hij. Als de passagiers van boord komen, kunnen ze niet om Bergmann heen. Hij schudt de nieuwkomers vriendelijk de hand, alle honderd.

Samenwerking
Ook Ingrid Weegsels is blij met de verhuizing. Als docent Bouwkunde gaf ze al enige tijd les op een tijdelijke locatie in Middelburg, de silo van Rothuizen Architecten aan de Kleverskerkseweg. Weegsels is enthousiast over alle goede voorzieningen in het gerenoveerde pand en vindt daarnaast dat de mogelijkheden tot samenwerking groter worden. “Alle opleidingen met vergelijkbare achtergronden komen nu bij elkaar met ook nog een Joint Research Center in het verschiet. Mooi toch?”

Natuur
De meegereisde studenten lijken er al even positief over te denken. Maeike Hoexum uit Gouda is vierdejaars student Watermanagement aan de HZ. Ondanks de vele technische opleidingen in haar eigen regio koos ze bewust voor een studie in Zeeland, omdat die goed staat aangeschreven en omdat hier vaker dan in de Randstad een relatie wordt gelegd met de natuur.

'Bewust voor

Zeeland gekozen'

Dat ze in het laatste jaar naar Middelburg moet voor de colleges vindt Hoexum prima. “Ik zal het strand en de pauzes aan de boulevard wel missen, maar Middelburg heeft gezellige terrassen. Ik had ook best willen verhuizen, maar de huisvesting is hier nog niet helemaal op orde. Maar wat geeft het? Het is slechts een klein eindje op de fiets en het openbaar vervoer is ook prima. En we gaan naar een prachtig nieuw gebouw bovendien.”

Speurtocht
Na juichend geposeerd te hebben voor de aanwezige fotografen vertrekt het gezelschap te voet naar het Groene Woud, voor een interactieve speurtocht in het nieuwe gebouw van de HZ University of Applied Sciences. Een ding is zeker: als de scholen na de zomervakantie weer beginnen weten de verhuisde studenten in ieder geval waar ze terecht komen. En dat ze welkom zijn in Middelburg. [l]