Thom Moree, Willeke van Belzen en Richard Walhout (vlnr) zien uit naar The Last Post. FOTO BO VAN SCHEYEN
Thom Moree, Willeke van Belzen en Richard Walhout (vlnr) zien uit naar The Last Post. FOTO BO VAN SCHEYEN Foto: Bo van Scheyen

Kerstavond 1914, toen de wapens even zwegen

ARNEMUIDEN - Op zaterdag 17 november wordt in de Maria Magdalenakerk in Goes een bijzonder mooi kerstverhaal, The Last Post, uitgevoerd. De bedenkers hebben speciaal voor deze datum gekozen, omdat in die week het einde van de Eerste Wereldoorlog wordt herdacht.

DOOR BO VAN SCHEYEN


“We wilden dit jaar iets bijzonders doen rondom dat belangrijke thema”, vertelt Willeke van Belzen (34), een van de initiatiefnemers van de voorstelling. “Het is honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Er zijn zoveel slachtoffers gevallen en zoveel verhalen zijn in de vergetelheid geraakt, dat we dit een mooi eerbetoon vinden aan al die soldaten die destijds hun leven hebben gegeven.”

Maria Magdalenakerk

Stichting Mindblowing Adventures, waarover Van Belzen samen met het bestuur de leiding heeft, was al eerder betrokken bij grote uitvoeringen in de Maria Magdalenakerk: over 500 jaar Luther en daarvóór Amazing Grace. Vaak werden de uitvoeringen met veel betrokkenheid en deelname van jongeren van het Calvijn College vormgegeven. Inspirator is nu ook weer de in Arnemuiden gevestigde dominee Maarten Klaassen.

Oud-leerlingen
Van Belzen heeft in schoolverband aan negen uitvoeringen meegewerkt. Dit jaar voor de tweede keer zonder de betrokkenheid van de school, maar met veel oud-leerlingen die het geweldig blijven vinden om mee te werken. Zo ook Thom Moree (17) en Richard Walhout (16). Richard kroop vorig jaar in de huid van Maarten Luther, Thom heeft dit keer een grote rol achter de schermen als rechterhand van Van Belzen.

Eerste Wereldoorlog

Onlangs vonden alle deelnemers aan de nieuwe uitvoering het script in de bus. Inspiratie voor The Last Post is het historische feit dat soldaten die vochten in de Eerste Wereldoorlog op kerstavond 1914 spontaan een staakt-het-vuren afkondigden om stil te staan bij de geboorte van Jezus Christus, de Vredevorst.

'Laatste brief heeft
veel impact'

De uitvoering telt veel deelnemers en zij komen uit alle windstreken van Zeeland.

Verhaallijnen

Samen met goede vriend en geschiedeniscollega Jan Ary Baaijens heeft Van Belzen het hele verhaal kunnen schrijven. Dat heeft drie grote lijnen en wordt vanuit het gezichtspunt van de soldaten zelf verteld. Zo is een van de lijnen het verhaal van een Franse soldaat, Reymond Molle, gespeeld door Walter Kaan. Hij schrijft vanaf het front brieven aan zijn vrouw Emma, die thuis op hem wacht. Vooral het voorlezen van de laatste brief zal tijdens de uitvoering veel impact hebben, want Reymond sneuvelt aan het front.

Een andere verhaallijn in The Last Post is de uitwisseling van diep inhoudelijke gesprekken tussen de Duitse soldaat Johannes Nieman, gespeeld door Johan Aalberts, en de Schotse soldaat Frederik Chandler, gespeeld door Richard Walhout.

Verhalenvertelster

The Last Post zit vol muziek. Er worden zeker tien liederen ten gehore gebracht. De verhalenvertelster is Corine Schroevers en Eva Schipper speelt Emma Molle. Tussendoor houdt dominee Klaassen meditaties. “The Last Post is een boodschap van vrede, van vrede in je eigen hart”, vindt Van Belzen. “Het is ook het verhaal van Christus die moest komen naar een wereld verloren in schuld en ellende, om voor echte vrede te zorgen, vrede tussen God en mens.”

Meer informatie
De voorverkoop is gestart en tot half augustus kosten de kaarten voor The Last Post tien euro. Kijk voor meer informatie over de voorstelling op de website
www.mindblowingadventures.com.[l]