Jumpin' De Weel biedt voor ieder wat wils. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Jumpin' De Weel biedt voor ieder wat wils. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Jumpin' biedt laagdrempelig en vol programma

NISSE – Van dinsdag 31 juli tot en met zondag 5 augustus vindt het hippische evenement Jumpin’ De Weel plaats op het terrein aan de Ambachtsherendijk in Nisse. Het is een initiatief van Paardensportvereniging De Weelruiters en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. Naast wedstrijden voor zowel beginnende amateurs als de internationale subtop worden er tal van aanvullende activiteiten georganiseerd. Er is een streekmarkt en kinderboerderij en er worden demonstraties en shows gegeven.

DOOR JESSICA ROVERS

Jumpin’ De Weel, dat zeventien jaar geleden begon als tweedaagse springwedstrijd, is inmiddels uitgegroeid tot een sportevenement van zes dagen met een programma variërend van beginnersklasse tot en met de klasse ZZ licht (dressuur) en 1.50 meter (springen).

Festivalachtig
Volgens bestuurslid Kees Willeboer heeft Jumpin' de Weel een heel groeiproces meegemaakt. “Dit jaar beleven we de zeventiende editie. Het evenement is langzaam gegroeid; niet alleen in het aantal deelnemers en bezoekers, maar ook in oppervlakte. We begonnen met één graspiste en nu is het terrein zes hectare groot. Omdat het allemaal zo compact is, hangt er een knusse, beetje festivalachtige sfeer. Veel deelnemers overnachten hier op de camping en nemen een stal voor hun paarden. Paarden en mensen kamperen met elkaar en dat maakt het allemaal heel gezellig.”

Breed

Wat Jumpin' De Weel volgens Willeboer extra bijzonder maakt, is het brede programma. “Er is veel ruimte voor nevenactiviteiten, zeker vergeleken met andere concoursen." Traditioneel is de zaterdag de dag voor 'het grote publiek'.

'Meer dan 400
vrijwilligers'

"Er is een streekmarkt, kinderboerderij, wedstrijd ringsteken, het vliegend tapijt, schminken en de paardencarrousel. Ook zijn er springkussens, is er een demonstratie stokpaard springen en is Herman Nauta, karikatuurtekenaar, aanwezig om mooie portretten te maken. ’s Middags kunnen kinderen een ritje op een pony maken.

Laagdrempelig
's Avonds vindt er een feest plaats met verschillende optredens. “Deze feestavond is het enige onderdeel waarvoor kaarten gekocht moeten worden. Voor de rest is het evenement gratis toegankelijk. Dit doen we bewust om het laagdrempelig te houden. Jumpin' De Weel is daardoor echt beroemd geworden en is steeds meer een ontmoetingsplaats geworden voor liefhebbers van de sport en mensen uit de wijde omgeving die voor het festival zelf komen. Dat is ook het leuke ervan.”

Mix

Net als vorig jaar is het programma verdeeld over zes dagen in één week en niet zoals voorgaande jaren over acht dagen in twee weken. “We hebben daarvoor gekozen vanwege het economische beleid. Het beviel zo goed dat we deze lijn dit jaar doorzetten. Iedere dag bruist van de activiteiten. Dit jaar verwachten we weer tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers en zo veel belangstelling vinden wij en alle ruiters hartstikke mooi.”

'Van één graspiste
naar zes hectare'

Het aantal deelnemers is dit jaar gelijk met de vorige editie. “We moesten daaraan een aantal jaar geleden al een maximum stellen. Verdeeld over het evenement komen tussen de achthonderd en duizend paarden de ring in. De subtop ontmoet elkaar hier en de mix van verschillende klassen maakt de wedstrijden vaak extra spannend. Bovendien zijn de meer dan vierhonderd vrijwilligers bepalend voor de goede sfeer. Alles bij elkaar maakt Jumpin' De Weel tot een uniek en populair evenement.”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op
www.jumpindeweel.eu. [l]