Piet en Ineke Jongepier op hun Trintella. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Piet en Ineke Jongepier op hun Trintella. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

'We blijven varen zolang we kunnen'

MIDDELBURG – In deze warme periode biedt de wind tijdens een boottocht welkome verkoeling. Het Middelburgse echtpaar Piet en Ineke Jongepier weet al jaren dat het genieten is op het water. Zij hebben een Trintella-zeilboot en vieren het vijftigjarig jubileum van de Trintella Vriendenkring mee.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De Trintella is ontworpen en gebouwd op jachtwerf Anne Wever in ’s-Hertogenbosch. De Trintella Vriendenkring bestaat uit liefhebbers en eigenaren van deze zeilboten.

Reünie
Ineke en Piet Jongepier kochten in 1978 hun eerste boot; een Trintella 1A, genaamd Vrijheid II, uit 1972. Ineke kreeg de liefde voor het water mee van haar vader. Hij had een motorboot waarmee het gezin op het Veerse Meer voer. Ineke zocht meer uitdaging en leerde zeilen. Als leidster bij de padvinders besloot ze met haar team deze groep om te dopen tot zeeverkenners. “Als scout ben je altijd ondernemend en wil je de wereld ontdekken en leefbaar maken. Dat doe ik nu nog steeds.” Ineke (71) en haar man Piet (69) zijn nog altijd actieve zeilers. Ook zijn ze actief bij de Trintella Vriendenkring en organiseerden samen met Trees en Willem de Graag eerder jaar een reünie in Veere, ter ere van het jubileum. De kring bestaat uit 240 leden uit verschillende landen. Er zijn zelfs leden uit Amerika overgevlogen voor de reünie.

Klassiekers
Voor de viering van het jubileum is ook een zeilwedstrijd op het Veerse Meer gehouden. Hiervoor had de haven van Jachtclub Veere 37 Trintella's te gast. De zeilboten worden gemaakt in zowel klassieke als modernere uitvoering. "Ik vond het prachtig hoe we aankwamen", blikt Ineke terug. "Eerste de grotere boten en daarna de kleinere, vele met vlaggetjes in de mast. Ik ben ook zo trots op alle klassiekers die gekomen zijn."

'Prachtig hoe we
aankwamen'

Ongeveer honderdtwintig leden van de vriendenclub kregen een rondleiding door Veere en konden zeilen op Hoogaars, de klassieke Zeeuwse platbodems.

Omdat de vereniging het behoud van de klassieke modellen van de Trintella erg belangrijk vindt, schenken de vrienden hier ook veel aandacht aan.

Scandinavië

Piet en Ineke Jongepier bevaren deze zomer de Noorse wateren. Hiervoor is het Middelburgse paar afgereisd naar Duitsland, waar hun tweede, mobiele thuis met het oog op de trip naar Scandinavië lag. "Zo lang we kunnen, genieten we met volle teugen van het zeilen", zegt Ineke Jongepier. [l]