Veere boos op Middelburg om Porthos-burgeradviseur

DOMBURG - De gemeente Veere heeft de gemeente Middelburg een boze brief gestuurd over de burgeradviseur bij wie inwoners van Walcheren terecht kunnen met klachten over zorgloket Porthos.

DOOR BRITTA JANSSEN

Veere schrijft dat Middelburg de adviseur zonder haar medeweten aanstelde. De negatieve verhalen waarmee de burgeradviseur naar buiten komt, doen volgens Veere geen recht aan het werk van de Porthos-medewerkers.
Veere reageert met de brief op het interview onlangs in de PZC met burgeradviseur Peter Vrancken over klachten die hij heeft ontvangen. ‘Wij betreuren het zeer dat er geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden’, schrijft Veere in de brief. ‘De suggesties die de burgeradviseur wekt, delen wij absoluut niet. Wij vinden dit bericht schadelijk voor de beeldvorming over Porthos. Het veroorzaakt onrust bij zowel klanten als medewerkers.’ Voor een representatief onderzoek heb je een representatieve steekproef nodig, vindt Veere. “Als je oordeelt op basis van een tiental klanten op ruim 10.000 unieke cliënten die bij Porthos staan geregistreerd, dan krijg je een scheef beeld over de klanttevredenheid”, aldus woordvoerder Lieneke van den Heuvel van de gemeente Veere. “Als daarbij ook nog uitdrukkelijk cliënten worden genoemd die door Porthos zijn afgewezen, omdat ze niet voldoen aan de wettelijke of door de gemeenteraden vastgestelde regelingen, dan geeft dat een verkeerd beeld over de dienstverlening.”
Veere stelt dat de ervaringen van cliënten met het zorgloket - Porthos behandelt onder meer zorgaanvragen voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en jeugdzorg van de inwoners van de drie Walcherse gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen - al worden geïnventariseerd via klanttevredenheidsonderzoeken. Zo hebben de drie gemeenten dat samen afgesproken, aldus Veere. “Het getuigt van bestuurlijke zorgvuldigheid om bevindingen met elkaar te delen en elkaar niet achteraf via de pers te informeren.” [l]