Extra beheerder voor statushouders in Buitenruststraat

MIDDELBURG - Woongoed krijgt eenmalig 15.000 euro van de gemeente Middelburg voor een beheerder voor het pand aan de Buitenruststraat.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In het voormalige kantoor van de woningcorporatie wonen nu 30 statushouders, afkomstig uit meerdere landen. De meesten zijn jonger dan 30 jaar. Ze werken overdag bij Orionis en volgen de inburgeringscursus. “Als gevolg van een trauma, vervreemding en onthechting komen zij uitermate moeilijk tot integratie”, schrijven burgemeester en wethouders in het besluit om 15.000 euro beschikbaar te stellen.

Neerslachtig

Uit gesprekken van hulpverleners blijkt dat een deel van de bewoners ‘neerslachtig’ is. “Dat uit zich soms in drankmisbruik en ruzie met andere bewoners. Het kan niet los worden gezien van het traumatische verleden van de vergunninghouders.” De problemen van de bewoners gaan de medewerkers van Woongoed, beheerder Villex, de gemeente en Vluchtelingenwerk Walcheren de pet te boven.

Saamhorigheid

Stichting Welzijn Middelburg (SWM) heeft een sociaal beheerder in dienst, die ervaring heeft met deze doelgroep. “Hij moet de saamhorigheid verbeteren, de vergunninghouders activeren en hen zelfredzamer maken.”

Daarnaast hoopt Middelburg dat de statushouders door middel van activiteiten meer in contact komen met de buurtbewoners in Dauwendaele en dat ze sneller verhuizen naar een eigen woning of appartement. Als de statushouders eenmaal zijn vertrokken wil Woongoed kijken of het pand geschikt kan worden gemaakt voor een andere doelgroep.

De sociaal beheerder werkt tot en met het einde van dit jaar zestien uur per week in het pand aan de Buitenruststraat, vooral in de avonduren. De gemeente denkt dat de problemen dan voorbij zijn. Woongoed Middelburg legt ook 15.000 euro in.[l]