Het college wil de verkeerslichten op onder meer de Schroeweg verbeteren. FOTO BEELDBANK MIDDELBURG
Het college wil de verkeerslichten op onder meer de Schroeweg verbeteren. FOTO BEELDBANK MIDDELBURG Foto: Beeldbank Middelburg

Verkeerslichten werken nog niet perfect

MIDDELBURG - Het is nog steeds niet perfect, maar de verkeerslichten op de Schroeweg en Het Groene Woud in Middelburg werken beter dan ze hebben gedaan. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van Willemien Treurniet van de ChristenUnie.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Sinds vorig jaar staan er nieuwe verkeerslichtinstallaties op de toegangswegen naar het centrum. Willemien Treurniet heeft de slechte afstelling sindsdien regelmatig aangekaart. “Helaas zijn de problemen nog niet over”, schreef ze in haar laatste reeks vragen waarvoor ze de klachten op een rijtje gezet. Zo zouden de sensoren voor motoren niet werken, kunnen buschauffeurs het systeem onvoldoende beïnvloeden, moeten automobilisten, maar vooral fietsers soms langs wachten en voor voetgangers zou de tijd om over te steken te kort zijn. “Al met al een zorgelijke situatie”, aldus Treurniet.

Over het algemeen werken de installaties goed, antwoordt het college, maar ze weet dat vooral na brugopeningen fietsers lang moeten wachten. Ook herkent ze de andere klachten. “Wij zijn van mening dat dit een ongewenste situatie is die moet worden verbeterd. Daarom hebben wij actie ondernomen.” Inmiddels werken de sensoren voor motoren beter en is het systeem voor bussen gecontroleerd. Daaruit bleek dat het probleem vooral in de bussen zelf zat. Middelburg heeft dit doorgegeven aan Connexxion. Aan de korte oversteektijd voor voetgangers heeft de gemeente niks gedaan. “Wij constateren dat dit veelal een belevingsprobleem is”, zegt het college. In Middelburg wordt vanwege de vele ouderen namelijk al een langere oversteektijd aangehouden dan normaal.

Iets doen aan de lange wachttijden voor de fietsers is moeilijk. Probleem is dat het niet continu voorkomt, maar vooral nadat een brug open heeft gestaan of een trein is gepasseerd. Een extern adviesbureau doet onderzoek naar hoe het kan worden verbeterd. Het college hoopt dat het onderzoek binnenkort klaar. Ook zij is de problemen beu. “Ons belangrijkste doel is alle klachten zo snel mogelijk op te lossen.”

In haar vragen heeft Treurniet ook gevraagd om een waarschuwingsbord voor fietsers bij de U-bocht op de Schroeweg, richting het station. Middelburg heeft maatregelen waardoor de kans dat fietsers op autoverkeer stuiten kleiner is. Ze wil het waarschuwingsbord dan ook verwijderen.[l]