Het kunstwerk 'Waterlicht' was één van de hoogtepunten van het jubileumjaar M800. FOTO JEROEN VAN OPSTAL
Het kunstwerk 'Waterlicht' was één van de hoogtepunten van het jubileumjaar M800. FOTO JEROEN VAN OPSTAL Foto: Jeroen van Opstal

Tevredenheid over verloop van jubileumjaar

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg is tevreden over de viering van 800 jaar stadsrechten. Tijdens M800 werden vorig jaar tal van activiteiten georganiseerd. Niet door de gemeente, maar door de inwoners zelf. “Het was een jaar waarin Middelburg vaak positief in de media kwam en waarin we extra veel bezoekers hadden.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in de eindrapportage van M800, die vorigen week naar de gemeenteraad is gestuurd.

Na een eerste oproep in 2014 kwamen er bijna 70 ideeën van inwoners binnen voor activiteiten. “Dat zegt veel over de betrokkenheid”, is in de evaluatie te lezen. Het college denkt dat het is gelukt om die betrokkenheid vast te houden, zowel in aanloop naar als tijdens het feestjaar. Ze legde de verantwoordelijkheid voor de festiviteiten voor een groot deel neer bij de inwoners, via de speciaal opgerichte stichting Middelburg 800. “M800 bood ons een uitstekende gelegenheid om burgerparticipatie concreet en in al haar facetten toe te passen.”

Effecten

Het idee was om door de inwoners het zelf te laten bepalen de sociale cohesie te vergroten. Of dat daadwerkelijk is gelukt laat het college in de rapportage in het midden, maar andere gunstige effecten waren er wel degelijk. Zo kwam Middelburg tijdens het feestjaar vaak goed in het nieuws. “In de zomer bleken we zelfs koploper in een onderzoek naar steden die veel positieve aandacht kregen.”

Introfestival

Met een aantal activiteiten willen de gemeente en organisatoren doorgaan. Volgens het college krijgen sowieso de kinderconferentie met de uitreiking van de kinderrechten-award (eens in de twee jaar), de zeskamp voor Middelburgse wijken die op de Markt plaatsvond, het Introfestival voor studenten van de drie onderwijsinstellingen, waar vorig jaar zo’n 3000 jongeren op afkwamen, en de masterclasses een vervolg.

Scalda, HZ en University College Roosevelt nemen de organisatie van die laatstgenoemde activiteit op zich.

'Activiteiten dragen bij aan positie van Middelburg'

De samenwerking tussen een aantal al bestaande festivals in de vorm van de Juni Festivalmaand juicht het college ook toe. “De verwachting is dat alle activiteiten bijdragen om de positie van Middelburg als stad economisch en promotioneel te versterken”, denkt het college. Een aantal sponsoren heeft gezegd sommige activiteiten ook in de toekomst mogelijk te willen maken.

Waterlicht

‘Waterlicht’ van Daan Roosegaarde krijgt geen vervolg, maar werd door velen wel als een hoogtepunt beschouwd. Vier dagen lang was het kunstproject van de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar, ondernemer, uitvinder en ontwerper te zien in het centrum van Middelburg.

Bezoekers kregen door golvende lichteffecten een indruk van hoe het zou zijn als Middelburg onder water zou komen te staan door de stijgende waterspiegel. “Het evenement trok meer dan 20.000 mensen en is als indrukwekkend ervaren”, zegt het college.

Budget

Een klein smetje op het jubileumjaar zijn de financiën. De gemeente had een budget van 250.000 euro beschikbaar gesteld. In het totaal kwam er nog eens ongeveer een ton bovenop door sponsoring, enerzijds door stortingen, anderzijds doordat ondernemers korting hebben gegeven op hun normale tarieven.

Toch is het net niet gelukt om binnen het budget te blijven. Uiteindelijk is het met ongeveer 30.000 euro overschreden.

Volgens het college is dat deels te wijten aan extra veiligheidsmaatregelen die in verband met het dreigingsniveau nodig waren tijdens de grote activiteiten.[l]