Ruben Boutens (rechts) met zijn wereldtitel. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Ruben Boutens (rechts) met zijn wereldtitel. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Boutens oogst veel lof met tweede titel

MIDDELBURG - Ruben Boutens uit Middelburg heeft in de laatste week van juli in het Poolse Szczecin met succes zijn wereldtitel indoor karten verdedigd.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

140 rijders uit achttien landen streden in acht kwalificatieraces voor een plaats in de finale, die vorige week zondag in Polen werd verreden. Middelburger Ruben Boutens werd drie keer eerste, drie maal tweede en één keer derde. In één race haalde Boutens de finish niet door een defecte motor.

De halve finale, waarin 64 rijders uitkwamen, werd gewonnen door Boutens, zodat hij verzekerd was van een finaleplaats. In de eindstrijd met twintig rijders eindigde Boutens vorige week zondag als derde. Daarmee behaalde hij voldoende punten om voor het tweede jaar op rij tot wereldkampioen te worden gekroond.

Laagdrempelig

Volgens Boutens is het niet zo lastig om jezelf te kwalificeren voor het kampioenschap, omdat de deelname laagdrempelig is. Het winnen is echter een topprestatie. “Als je mee wilt doen om de prijzen moet je daar heel veel tijd en moeite in investeren. Het niveau van de toprijders ligt heel hoog. Dan komt het aan op de details in de voorbereiding. De top bereik je niet zomaar even binnen één of twee jaar.”

Strategie

Boutens traint zelf al van jongs af aan bij Indoor Karting Middelburg en rijdt al meer dan tien jaar mee voor het wereldkampioenschap. Vorig jaar won hij de titel voor de eerste keer in het Spaanse Madrid.

'Je moet de pitstops goed timen'

Hij zegt dat het succes op de kartbaan een combinatie is van factoren. Het komt aan op je stuurmanskunsten en de snelheid die je behaalt met een bepaalde kart (die in principe allemaal gelijkwaardig zijn), maar ook op je vermogen om je aan te passen aan de omstandigheden van het moment en de plaats in een wedstrijd. Daarnaast moet je een goede strategie hebben. Zo moet je de pitstops goed timen, om op die manier een betere positie op het circuit te veroveren.

Prijzengeld

Voor zijn prestatie heeft Boutens geen prijzengeld gekregen, maar volgens de coureur heeft hij veel lof geoogst van collega’s van over de hele wereld. Tweede werd de Pool Jacob Klek en derde Rico Haarbosch uit Velserbroek.

Met Bluestar Racing team behaalde Boutens de derde plaats bij de teams.

Lorenzo Stolk uit Vlissingen eindigde in Polen op de 13e plaats en Guillermo van Pamelen uit Middelburg op plek 35.[l]