Boshra Malak en zijn vrouw Nabila. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Boshra Malak en zijn vrouw Nabila. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Eigenaar neemt na 36 jaar afscheid van Grillroom Cleopatra

Malak is een begrip in Middelburg

MIDDELBURG - Na bijna 36 jaar neemt de 67-jarige Boshra Malak afscheid van de zaak die hij in oktober 1982 opende op de Vlasmarkt in Middelburg. Grillroom Cleopatra wordt vanaf deze maand verhuurd aan Samir Mohammed, die de bekende zaak na een grondige verbouwing begin september wil heropenen.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

“Ik waardeer al die reacties met heel mijn hart!” Boshra Malak is zichtbaar geëmotioneerd als hij wordt geconfronteerd met de honderden reacties op Facebook onder het bericht waarin zijn afscheid werd aangekondigd. “Zonder al die mensen had ik het nooit 36 jaar vol kunnen houden.”

Talloze mensen halen herinneringen op aan de avonden waarop ze na het stappen nog een broodje shoarma aten bij Malak. Sommigen in de jaren ‘80, anderen in de jaren ‘90 of daarna. Het kleine restaurant is een begrip geworden, een instituut bijna. Vrijwel niemand noemt in de reacties de echte naam van de zaak. Ze hebben het bijna allemaal over Malak. “Dat vind ik prima. Dat hoort misschien wel bij Nederlanders of het Middelburgse horecaleven. Wie zal het zeggen? Het geeft aan dat ik een goede band heb opgebouwd met veel klanten. Dat is heel waardevol.”

Egypte

Malak belandde begin jaren ‘80 min of meer tegen wil en dank in het horecaleven. Toen hij vanuit Egypte naar Nederland kwam bleek het niet eenvoudig om werk te vinden binnen zijn vakgebied, de elektronica. Zijn studie vervolgen in Delft bleek geen optie. Daarom ging Malak werken, onder meer als bedrijfsleider bij fastfoodketen Wimpy. Toen hij in 1982 Middelburg bezocht viel hij als een blok voor de charmes van die stad. “Ik herinner me goed hoe ik in mijn Renaultje het zanderige parkeerterrein van Trefcenter opreed en de stad verkende. Toen ik zag dat de sigarenwinkel op de Vlasmarkt te koop stond besloot ik het pand te kopen om er een grillroom in te openen. De eerste jaren waren niet makkelijk. De Zeeuwen waren niet bekend met het moderne broodje shoarma en het kostte me soms moeite om ’s nachts alle verschillende groepen bezoekers rustig te houden. Geleidelijk aan bouwde ik met veel mensen een goede relatie op. Ooit zeiden twee jongens van een Walchers dorp tegen me dat er voor hen maar twee Middelburgers waren die ertoe deden: De Lange Jan overdag en Malak in de nacht. Dat ben ik nooit vergeten”, grijnst hij.

Sterker

Malak heeft veel zien veranderen in de loop der jaren. “Het is een andere generatie nu. Ik vond het in de jaren ‘80 en ‘90 leuker. Toen waren de banden met andere ondernemers sterker en warmer. Mensen waren meer betrokken en hielpen elkaar vaker. Ik zat zelf ook in allerlei stichtingen en organisaties, maar de laatste tien jaar niet meer.”

Gevraagd naar zijn toekomstplannen stelt Malak dat hij zeker niet van plan is om op zijn lauweren te rusten. Hij is nu nog druk met de overdracht. Zijn opvolger gaat de zaak transformeren tot een eigentijdse grillroom, waar bijvoorbeeld ook pizza’s zullen worden verkocht. De naam Cleopatra blijft bestaan. Daarna wil Malak meer gaan sporten, twee halve dagen per week ‘ergens’ gaan werken en met zijn vrouw Nabila genieten van zijn kleinkinderen.[l]