Veere is paardenpoep beu en gaat boetes uitdelen

DOMBURG - De gemeente Veere gaat opnieuw in gesprek met manegehouders over de overlast door paardenpoep.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In een in 2015 gehouden enquête bleek dat paardenpoep op straat de ‘grootste kleine ergernis’ van inwoners van de gemeente Veere is. In reactie daarop zei de gemeente toe er iets aan te doen, maar in de praktijk bleek dat lastig. Mensen op heterdaad betrappen is immers lastig.

Twee jaar geleden heeft Veere al wel een keer gesproken met de manegehouders. De gemeente hoopte dat via voorlichting en posters de overlast zou verminderen. Ook vroeg ze aan de eigenaren of ze de poep in de directe omgeving van hun maneges wilden opruimen. “Het heeft niet geholpen”, zegt het gemeentebestuur nu. “Er is zelfs sprake van een toename van de overlast.”

Gevaarlijk

Veere zegt dat er vooral in de buurt van maneges veel paardenpoep ligt. Op een enkeling na ruimen de ondernemers het niet op. In meerdere opzichten vindt de gemeente dit niet kunnen. Zo is het gevaarlijk voor de verkeersveiligheid en vindt ze het er bovendien niet uitzien. Ze is met name niet te spreken over uitwerpselen op voet- en fietspaden. “Paarden horen op de rijbaan of op het routenetwerk voor paarden dat we hebben”, benadrukt ze. Buitengewoon opsporingsambtenaren gaan ruiters op voet- en fietspaden voortaan (na een waarschuwing) bekeuren.[l]