Het Westkappels Koor treedt op in de traditionele klederdracht
Het Westkappels Koor treedt op in de traditionele klederdracht onbekend

Zeeuwse Streekdrachtendag in Westkapelle

WESTKAPELLE - De jaarlijkse streekdrachtendag van de Stichting De Zeeuwse Streekdrachten wordt dit jaar georganiseerd in Westkapelle. De deelnemers aan deze manifestatie zijn lid van de bij deze stichting aangesloten verenigingen die de traditionele Zeeuwse klederdrachten in ere trachten te houden.

Vanaf het middaguur zullen in het dorpscentrum van Westkapelle veel verschillende Zeeuwse drachten te zien zijn, Walcherse, Axelse, Cadzandse, Zuid-Bevelandse, Schouwse en natuurlijk de Westkappelse, in al hun pracht en praal.

De deelnemers worden ’s morgens omstreeks 11 uur ontvangen in “Het Kasteel van Batavia”, waar Rob van der Zwaag, burgemeester van Veere, de officiële opening verricht. Hier is ook een presentatie van en over klederdrachtsieraden door de plaatselijke goudsmid Lou Minderhoud. Vanaf 13 uur defileren de deelnemende groepen in de Zuidstraat en over de Markt. Zij bezoeken Het Polderhuis, het ringrijden op de Markt en aan andere activiteiten in het dorpscentrum.

Om 15 uur begint in de tuin van Het Polderhuis de VERklederdrachtenshow, een hippe modeshow met speciaal voor deze gelegenheid ontworpen kledingstukken, geïnspireerd op en soms met een knipoog naar de Zeeuwse klederdracht.

Bij het Polderhuis is tevens een demonstratie van de Westkappelse Heiploeg en een markt met Zeeuwse artikelen.

Om 16 uur treedt in het verenigingsgebouw “Westkapelle Herrijst” het Westkappels Koor op, uiteraard ook in de traditionele Westkappelse dracht. In dit gebouw is tevens een demonstratie kantklossen.

De organisatie van de Streekdrachtendag is in handen van de Stichting Cultuurbehoud Westkapelle, zelf in het bezit van een collectie klederdrachten en bijbehorende sieraden. [l]