Extra geld voor opgravingen in Domburgs Singelgebied

DOMBURG - De gemeente Veere wil 235.000 euro uittrekken voor archeologische opgravingen in het Singelgebied in Domburg.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het komt bovenop het bedrag van ruim één miljoen euro dat voor komend jaar opzij is gezet voor de ontwikkeling van het parkeerterrein aan de Roosjesweg. Veere heeft de kans altijd levensgroot geacht dat er moet worden gegraven. In de ondergrond van Domburg liggen restanten van een middeleeuwse ringwalburg. Het Singelgebied ligt ten zuiden van deze burg. De badplaats is op archeologisch gebied uniek, zei archeoloog Bernard Meijlink vorig jaar. Niet voor niets verscheen er in december een boek over het vroege Domburg. “In Nederland heb je niet zoveel regio’s waar zoveel verschillende zaken zo compact bij elkaar liggen.” Meijlink doelde op de ringwalburg, maar ook op het tempelcomplex Nehalennia en de overblijfselen van Villa Walichrum, de rijke handelsnederzetting uit de vroege middeleeuwen.

De 235.000 euro bestaat uit twee delen: 157.450 euro voor het gebied waar het parkeerterrein komt en 77.550 euro voor de plek waar woningen verrijzen.

Volgens de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) zullen de ontdekkingen een belangrijke aanvulling zijn op de kennis over Domburg in de middeleeuwen en ringwalburgen in het algemeen. Als de gemeenteraad instemt vindt het archeologische onderzoek in september, oktober en november plaats.[l]