Kajakken op de Oosterschelde. FOTO'S NPO
Kajakken op de Oosterschelde. FOTO'S NPO Foto: NPO

Pracht en praal Oosterschelde in schijnwerpers

MIDDELBURG - Hoewel er genoeg toeristen op de tientallen activiteiten afkomen is de Oosterscheldeweek vooral bedoeld voor de Zeeuwen. Vanaf volgende week zaterdag (8 september) is er een week lang van alles te doen in en rondom het nationaal park. Het is de tiende editie van de week.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Uit onderzoek blijkt dat het ook vooral Zeeuwen zijn die meedoen aan één van de activiteiten in de Oosterscheldeweek. "Zo'n 75 procent komt uit de provincie", zegt Wilco Jacobusse van Nationaal Park Oosterschelde.

Ingrediënten

De week is tien jaar geleden in het leven geroepen om de pracht en praal van het park op een leuke en leerzame manier te laten zien. De week sloeg meteen aan. Aan het idee is sindsdien niet veel gesleuteld, er zijn alleen steeds meer activiteiten bijgekomen. "We hebben bepaalde ingrediënten die werken en daarom blijven, maar er komen ook steeds dingen bij. Zo vind ik het leuk dat er steeds meer aandacht voor het onderwaterleven komt. Dat is het voor velen het onzichtbare deel van de Oosterschelde. Zelfs mensen die aan het water wonen kunnen daardoor worden verrast."

Fotowedstrijd

In de hoop nog meer Zeeuwen bij de week en Oosterschelde te betrekken organiseert Nationaal Park Oosterschelde een fotowedstrijd. Hoe de stichting de wedstrijd in het vat giet, weet Jacobusse nog niet precies, maar duidelijk is dat Zeeuwen wordt gevraagd via social media hun favoriete plekje op of langs de Oosterschelde te delen. "Zelf vind ik het havenhoofd van Zierikzee nog steeds prachtig", aldus Jacobusse. "Daar komt alles bij elkaar. Je ziet daar de weidsheid van het park, maar ook de mooie blauwe luchten, de Zeelandbrug en de zeilschepen Maar," voegt hij toe, "hoe beter ik de Oosterschelde leer kennen hoe mooier ik hem vind. Het is de afwisseling die het zo speciaal maakt."

Volgens hem gaat het ook goed met het natuurgebied, al baren zaken zoals de zandhonger zorgen. "Als Zeeuwen en toeristen door een week zoals deze meer over de zeearm te weten komen, raken ze meer betrokken en zijn ze er zuiniger op. Op de lange termijn is dat goed nieuws voor de Oosterschelde."

Zoektochten

Elk jaar is één van de Oosterscheldegemeenten gastheer. Dit keer is dat Schouwen-Duiveland. Volgende week zaterdag (8 september) gaat de week van start bij camping De Vierbannen in Ouwerkerk. Gedeputeerde Carla Schönknecht, wethouder Ankie Smit van de gemeente Schouwen-Duiveland en Siebe Kramer, voorzitter van het nationaal park, zijn daarbij aanwezig.

'Dan zie je een totaal andere wereld'

In de dagen daarna is er in alle gemeenten die aan de zeearm liggen veel te doen. In totaal vinden er meer dan 50 activiteiten plaats. "Zelf vind ik de excursies met experts erg leuk. Dan kom je echt veel te weten over de Oosterschelde." Jacobusse doelt bijvoorbeeld op de zoektochten naar het zeldzame groot zeegras en bijzondere watervogels. "En het is natuurlijk heel bijzonder om te snorkelen in de Oosterschelde. Dan zie je een totaal andere wereld."

Culinair

Aangezien de Oosterschelde ook culinair veel heeft te bieden zijn er veel activiteiten op dat gebied. Dit jaar is er bijvoorbeeld een Wild Wier Safari en vanzelfsprekend kunnen liefhebbers oesters proeven.

Het volledige programma met meer dan 50 activiteiten is te vinden op de website www.np-oosterschelde.nl.[l]

De Oosterschelde is in omvang het grootste nationaal park van Nederland. Nederland heeft twintig nationaal parken. Deze bestaan uit duinen, bossen, heide, laagveen, beekdalen, vennen en getijdennatuur, zoals in de Zeeuwse zeearm. Door de gebieden tot nationaal park uit te roepen moet de bijzondere natuur behouden blijven. Samen beslaan ze ongeveer 120.000 hectare, bijna drie procent van het grondgebied van Nederland.

Getijdenpoelen bij Ouwerkerk.