Een fleurig gezelschap geniet van de picknick op het Abdijplein. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Een fleurig gezelschap geniet van de picknick op het Abdijplein. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Heksen, Spaanse hapjes en meer op Nazomerpicknick

MIDDELBURG - De jaarlijkse Nazomerpicknick, onderdeel van het Zeeland Nazomerfestival, was ook dit jaar weer een groot succes. Meer dan 1300 bezoekers kwamen naar het Abdijplein in Middelburg om te genieten van de meegenomen hapjes en drankjes, én van elkaar.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

De picknick is al bijna tien jaar een geliefd onderdeel van het Zeeland Nazomerfestival. De organisatie zorgt voor tweehonderd tafels en de muziek, de bezoekers voor de aankleding en een eigen picknickmand.

Uitdossing
Ook de vriendengroep van Anita van Oostrom bezoekt de picknick al jaren. In het begin draaide het vooral om eten en drinken, maar tijdens de laatste drie edities besteedde de groep veel aandacht aan de persoonlijke uitdossing en de aankleding van de tafel. En niet zonder succes: in 2017 werden de vrienden door de jury verkozen tot het meest originele team, het jaar ervoor werden ze tweede. Dit jaar is het zestal verkleed als een groep officieren van het Korps Mariniers in Doorn en is de tafel aangekleed met een ‘Blij dat ik hier ben-menu’ en met flessen ‘Doorns Afscheidwater’.


Gekker

“We steken er best veel tijd in, maar we beleven daar ook veel plezier aan”, zegt Peter Meijers, een van de vrienden van Van Oostrom. “We komen maanden voor het evenement al een keer samen om te brainstormen over een thema. Zodra we het daarover eens zijn, gaan we los met onze ideeën. Het wordt ieder jaar een beetje gekker.” Dat lijkt ook te gelden voor de andere deelnemers. Het ene gezelschap is nog kleurrijker dan het andere. Er zijn lunchende heksen te zien en een groepje jagers, maar ook teams die een bepaalde keuken als thema hebben gekozen, zoals de Spaanse en Mexicaanse.


Topmiddag

Dit jaar zit de winst er voor het team van Anita van Oostrom niet in. De jury, die bestaat uit Danny Vera en Escha en Anke Tanihatu, vindt het thema Korps Mariniers toch iets te politiek beladen en geeft de voorkeur aan het team ‘Een dagje strand’ van mevrouw Verschoore. De pret zal er niet minder om zijn geweest.

'Van lunchende heksen
tot groepje jagers'

Uiteindelijk draaien de picknick en het aansluitende Nazomerzingen vooral om de goede sfeer en het lekkere eten en drinken. En die sfeer zit er ook dit jaar weer goed in. Beveiliger Tom Kieboom: “Dit is gewoon een mooi feestje, zonder enige wanklank. Ik sta hier vooral voor uitzonderlijke gebeurtenissen. Gisteravond moesten we het plein bijvoorbeeld kortstondig ontruimen tijdens het voorprogramma van Racoon, door de heftige buien. Maar vandaag is het gelukkig droog. Een topmiddag zo!”

Programma

Het Zeeland Nazomerfestival biedt nog tot en met zaterdag 1 september muziek, theater en meer. Zo treedt zangeres Jacqueline Govaert, bekend geworden als frontvrouw van de Tilburgse band Krezip, donderdag op op de plek waar zondag nog de picknicktafels stonden. Het Abdijplein is het festivalhart van het ZNF. Andere muziekoptredens die nog op de agenda staan zijn bijvoorbeeld van Douwe Bob, op vrijdag 31 augustus, en van Chef' Special, op zaterdag 1 september.
Theaterliefhebbers kunnen onder meer nog genieten van de voorstelling 'Zeeuwse Vrouwen 2', naar een boek van de Zeeuwse schrijver Kees Slager, en van 'Kustpijn Paardenkracht'. Voor de jonge bezoekers zijn er bijvoorbeeld de theatervoorstellingen 'Papier' en 'Skyline'.

Meer informatie
Kijk voor het hele programma van het Zeeland Nazomerfestival op de website www.theaterzeelandia.nl. [l]