Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Op bezoek bij de rioolzuivering in Ritthem

'De poep en pies van meer dan 100.000 Walchenaren'

RITTHEM - Hoe Instagram-berichten van een medewerker van de rioolwaterzuivering in Ritthem leidden tot een rondleiding.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

“Een container vol roostergoed. Dit wordt bij binnenkomst van het rioolwater door een harkrooster uit het water gehaald. Het is eigenlijk alles dat niet in het riool thuishoort. Je kunt denken aan vochtig toiletpapier, luiers, plastic, kledingstukken, condooms en nog veel meer. Hoeveel? Minimaal 5000 tot 6000 kilo per week. En dan spreek ik alleen over de rioolwaterzuivering Walcheren.”

De berichten die een procesoperator van Waterschap Scheldestromen onder de naam Waterschapper_Paul op Instagram plaatst zijn intrigerend. De medewerker geeft op persoonlijke titel boeiende inkijkjes in zijn werk op de rioolwaterzuivering aan de Fort de Ruyterweg in Ritthem. De beelden die hij deelt roepen echter ook vragen op. Hoeveel rioolwater wordt er daar eigenlijk verwerkt en is de lucht er wel een beetje te harden? Het is toch niet niks, om dagelijks de poep en pies van meer dan 100.000 Walchenaren weg te moeten werken?

Teamleider

Het is inderdaad niet niks, maar het team van de rioolwaterzuivering in Ritthem draait er de hand niet voor om. Tijdens een rondleiding over het terrein neemt Rijk Joosse, teamleider zuivering en installatiebeheer, alle tijd om erover te vertellen.

Bij de inlaat, waar ook de rommel uit het water wordt geharkt, zegt hij dat er op droge dagen ongeveer 30.000 kuub rioolwater binnenkomt. “Op regenachtige dagen kan dat oplopen tot wel 100.000 kuub. Dat is geen enkel probleem.” Gek genoeg ruikt het desondanks helemaal niet naar poep bij het eerste bassin na de inlaat, de zogenoemde voorbezinktank. Het is meer een modderlucht die je ruikt en dan niet eens zo’n sterke.

Meeuwen

Het is niet het enige opmerkelijke feit. Het valt meteen op dat het grote terrein vol bassins en tanks, dat in 1988 in gebruik werd genomen, feitelijk heel sober en robuust is. Er staan geen ingewikkelde technische installaties of bedieningspanelen, alleen veel beton en metalen onderdelen. In sommige bassins dobberen zelfs meeuwen, alsof ze zich in een natuurgebied wanen.

Joosse zegt dat een groot deel van het zuiveringswerk zich aan het oog onttrekt. “Het is een biologisch proces waarin bacteriën een belangrijke rol spelen. Op verschillende plaatsen in het proces worden ze ingezet en produceren ze gas. In de gaslijn wordt dat gas vervolgens gebruikt om stroom op te wekken.”

Behoefte

Na een grote ombouw en renovatie van de installatie in 2017 mag de rioolwaterzuivering in Ritthem zich vanaf dit jaar zelfs energiefabriek noemen. Die energiefabriek levert 35 procent meer energie dan nodig is voor de waterzuivering. Dat is genoeg om 380 huishoudens in hun energiebehoefte te voorzien. “We zijn tevreden over het resultaat van de investeringen. Een deel van dat geld is gebruikt voor de vervanging van installaties die al dertig jaar oud waren. Die kunnen nu ook weer jaren mee. Aan een optimale energieopbrengst werken we nog dagelijks. Het is een proces op maat, dat onder meer experimenten met de bacteriën vergt.”

Joosse werkt al jaren voor het waterschap. Heeft hij wel eens gekke dingen meegemaakt? Joosse, met een grijns: “Jaren geleden werden we eens gebeld door een Middelburgse dame bij wie de straat rondom haar tuin open lag, voor werkzaamheden aan het riool. Ze was haar konijntje kwijt en vermoedde dat die met het rioolwater mee was gestroomd naar Ritthem. Ze wilde weten hoe groot de kans was dat het beestje levend was aangekomen hier. Mijn antwoord was kort en teleurstellend. Nihil.”[l]

Afbeelding