Middelburg één dag filosofische hoofdstad van Nederland

MIDDELBURG - Ad Verbrugge in debat met Thierry Baudet op zaterdag 15 september.

Het is deze maand precies 100 jaar geleden dat het boek 'de Ondergang van het Avondland' verscheen. Dit bijzondere boek werd geschreven door Oswald Spengler. Het boek is weer, of beter gezegd, nog steeds actueel, in ieder geval deels, aldus Thierry Baudet.

Baudet, lid van onze Tweede Kamer, die vorige week ook nog bekend maakte dat hij zich verloofd heeft met Davide Heijmans, komt op 15 september a.s. naar de Bibliotheek van Middelburg om daar ook in debat te gaan met prof. Boterman (historicus), met de bekende Zeeuwse filosoof Ad Verbrugge en de jonge filosoof Jelle van Baardewijk.

Bijzondere dag

Voor ieder die geïnteresseerd is in geschiedenis en filosofie wordt dit een bijzondere dag. Wat leert Spengler ons? Wat heeft de 'Ondergang'en Spengler nog te zeggen dat belangrijk is voor onze tijd? Welk kritisch tegengeluid vraagt zijn kijk op onze Westerse samenleving? Spengler zag, zoals bij andere grote culuren, een neergang onze westerse cultuur.

Vragen die deze dag aan de orde komen zijn dan ook, heeft Spengler gelijk, gaat het Westen langzaam ten onder? Wat zijn de signalen van die neergang? Deze Spengler-Dag zal ook een goede introductie zijn voor mensen die het omvangrijke boek willen gaan lezen.

Historisch

'De Ondergang van het Avondland' (vorig jaar voor het eerst in het Nederlands vertaald) verscheen in 1918, juist na WO I. Heel kort werd toen gedacht dat de politieke rust terug was, maar al snel werd de zwakte van de Weimar Republiek duidelijk en kwam in de 20-er/30-er jaren het nationaal-socialisme en fascisme op.

In die sociale en politieke sfeer werd Spengler een cultfiguur en zijn boek populair. Hitler heeft geprobeerd om Spengler's boek te gebruiken voor zijn machtsdenken.

Spengler zag wel zwakheden, toen al, maar heeft zich nooit voor het karretje van Hitler laten spannen, sterker nog, hij heeft nadrukkelijk afstand van het nationaal-socialisme genomen. In 1936 overleed Spengler. Maar zijn boek bleef afgelopen 100 jaar gelezen en is nu nog steeds interessant, ook voor óns tijdbeeld. Het is soms een complex maar steeds intrigerend boek.

Het boek is ook literair gezien een hoogstandje, dus ook voor de lezers van bijzonder boeken is deze dag ook een uitgelezen (!) mogelijkheid. Want in dit boek raak je nóóit uitgelezen.

Inschrijven

Voor nadere informatie en inschrijven kunt u terecht via: triple.eye@outlook.com. Informatie ook via de site van de Middelburgse Bibliotheek en Boekhandel De Drukkerij in Middelburg. [l]