Een fragment uit de film 'Ceres'. FOTO JANET VAN DEN BRAND
Een fragment uit de film 'Ceres'. FOTO JANET VAN DEN BRAND Foto: Janet van de Brand

Zeeuwse film in schijnwerpers op Film by the Sea

VLISSINGEN - Naast alle internationale en nationale premières is er bij Film by the Sea traditioneel veel aandacht voor de Zeeuwse film. In het programmaonderdeel Zeeuws Licht zijn zaterdag meerdere films uit of over Zeeland te zien.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Blikvanger van het provinciale programma en misschien wel van het hele festival is ‘Van verlies kun je niet betalen’, de documentaire van Helge Prinsen en John Albert Jansen over de bejaarde groenteman Adrie Trimpe en zijn vrouw Francien.

De film ging zaterdag in première in een bomvolle CCXL-zaal en draait dagelijks tijdens Film by the Sea, dus ook op zaterdag tijdens de dag van de Zeeuwse film. In de film volgt Prinsen het Vlissingse echtpaar dat jarenlang alles opzij zette voor hun groentezaak aan het Groenewoud. “Ik wilde ze volgen tot het niet meer zou gaan en vorig jaar was het echt tijd. Ik ben toen gewoon begonnen, zonder enige ervaring. Met een bevriende cameraman zijn we zijn af en toe naar de winkel gegaan om te filmen”, heeft Prinsen eerder gezegd. Volgens haar was het vanaf het eerste moment raak. “Elke opname was goud.”

'Zij is zelf ook een
stijlicoon'

De documentaire is één van de grote kandidaten voor de publieks- en juryprijs van de PZC en de prijs van de Lions Club Vlissingen voor de mooiste Zeeuwse film, die op deze dag worden uitgereikt. De drie prijzen bestaan allemaal uit geldbedragen van 1000 euro.

Ladybug

Een andere kanshebber is wellicht ‘Ladybug, this is Ineke’ over de Goese Ineke Otte. Ook deze film ging dit weekend in een uitverkochte zaal in première. Bo van Scheyen maakte een portret van de kleurrijke kunstenaar en ontwerper. “Al meer dan 30 jaar weet zij mensen te inspireren, te verwonderen en te raken met haar kunst”, zegt de maker over de film. “Ze is veel meer dan alleen ontwerper of kunstenaar. Zij is zelf ook een stijlicoon.”

Boerderij

Opmerkelijk is ook de film ‘Ceres’ van Janet van den Brand. Het verhaal gaat over vier Zeeuwse kinderen, die later niets liever willen dan boer worden, maar langzaam ontdekken dat het leven verder reikt dan de Zeeuwse akkers rondom hun ouders’ boerderijen.

‘Never al dull moment’ is een film over Leon Overdulve, eigenaar van het succesvolle bedrijf OOS uit Serooskerke dat vestigingen heeft in onder meer Brazilië, Singapore, Mexico en China. Zijn geld steekt Overdulve onder meer in zijn geliefde geboorteplaats. Hij droomt ook van een Zeeuwse schaatsbaan, een zwembad en een bed and breakfast.

Bobje

‘Bobje, nachtburgemeester en hemelburger’ is een documentaire over een op zijn minst zo opmerkelijke man.

Sahraoui Abdoun ontvluchtte in de jaren ‘50 het door oorlog verscheurde Algerije en bouwde na enkele omzwervingen op Noord-Beveland een nieuw bestaan op. Als hoteleigenaar in Colijnsplaat en snackbarhouder en kroegbaas in Kortgene groeide hij uit tot één van de bekendste personen van het eiland.

Oud-burgemeester Cees van Liere van Noord-Beveland noemde hem steevast zijn collega. De film van zijn dochter Dalilah en kleindochter Aicha ging zondag voor een volle zaal in première in Vlissingen, in aanwezigheid van de 87-jarige hoofdpersoon zelf, voor de gelegenheid gestoken in pak, maar met Zeeland-pet.

Andere films in het programma Zeeuws Licht zijn ‘Building Bridges’ van twee HZ-studentes over de gevolgen van de klimaatverandering inAzië, ‘Een jong meisje’ en ‘Oculus Maris’, ‘Stormvloed in de Schelphoek’ over het laatste verdronken dorp, ‘Train travellers’ en ‘Van de punt tot Bru’ en ‘Theater der natuur’.

Tickets

Meer informatie en tickets via de website www.filmbythesea.nl.


Bobje, ofwel Sahraoui Abdoun, tijdens de première. FOTO EIGÈNE DE KOK