Burgemeester Bermann (l) vertelde de kinderen over het Abdijcomplex. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Burgemeester Bermann (l) vertelde de kinderen over het Abdijcomplex. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Open Monumentendag is ook voor de jeugd

MIDDELBURG - Omdat er in Middelburg geen klassendag speciaal voor de jeugd rondom Open Monumentendag werd georganiseerd, besloot de Middelburgse basisschool Acaciahof die zelf op touw te zetten. Vrijdag bezochten de leerlingen het Abdijcomplex en het Zeeuws Museum, bijzondere oude gebouwen op slechts een steenworp afstand van hun school.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Voorafgaand aan de landelijke Open Monumentendag 2018, die vrijdag en zaterdag plaatsvond, werd in bijna vijftig Nederlandse gemeenten de Open Monumenten Klassendag georganiseerd. Op deze dag maken jongens en meiden uit het basisonderwijs kennis met het 'fenomeen monument’.

Rondleiding

Omdat de gemeente Middelburg geen klassendag organiseert, besloot Lionel Kole, directeur van basisschool Acaciahof, zelf zo’n dag te organiseren. Vrijdag bezochten de driehonderd leerlingen van die school de gebouwen van de provincie Zeeland in het Abdijcomplex van de Middelburgse binnenstad. De kinderen uit de groepen drie tot en met acht kregen vervolgens een rondleiding in het aangrenzende Zeeuws Museum. De leerlingen van groep een en twee werden op het zonnige Abdijplein toegesproken door burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg.

Prinsenlogement
De toespraak van de burgemeester ging al vlot over in een vrolijke dialoog met de kinderen, die duidelijk maakte dat veel kleuters nog niet goed weten wat monumenten zijn.

'Wie logeerde er vaak in
het Prinsenlogement?'

Toen Bergmann vroeg of iemand wist wie er vroeger regelmatig in het Prinsenlogement van de Abdij logeerde, riep een van de kinderen dat hij sinds kort een stapelbed had en verschoof het onderwerp van gesprek naar de inrichting van kinderkamers. Op de vraag wie wist welke dag het morgen zou zijn, klonk het welgemeend ‘zaterdag!' Daar kon de burgemeester weinig tegenin brengen. “En ik ga morgen turnen”, riep de volgende. Geen monumenten in het vizier van de allerjongsten dus, zo leek het.


Kennismaking

Maar basisschooldirecteur Lionel Kole beschouwt de dag toch als geslaagd. “Het gaat er mij vooral om dat de kinderen hun leefomgeving leren kennen, door die te zien en erover verteld te horen worden. Je moet het echt zien als een kennismaking. Voor de kinderen is het een mooie en spannende ervaring." Dan, lachend: “En nu kunnen ze eindelijk eens kennismaken met de échte burgemeester bovendien. Op school noemen sommige kleintjes mij de burgemeester van de school, vandaar.”

Plezier

Ook die echte burgemeester vindt de klassendag een leuk en geslaagd evenement. “Wij als gemeente organiseren dit niet zelf, maar juichen eigen initiatieven op dit gebied toe. Als ik voldoende ruimte in mijn agenda heb, maak ik hier graag tijd voor vrij.” Het plezier spat er even later inderdaad vanaf.

'Leuke en spannende
ervaring'

Bergmann gaat mee in de beleefwereld van de kinderen en corrigeert ze niet, maar vertelt ondertussen wel het verhaal over Willem van Oranje, die in de zestiende eeuw regelmatig in het Prinsenlogement verbleef. Het zou goed kunnen dat het verhaal bij sommigen is blijven hangen. Een paar kleuters lieten ook merken dat ze wisten hoe oud de Abdij in Middelburg is. Dat hadden ze geleerd tijdens de rondleiding die ochtend. [l]