Het gebied van Waterpark Veerse Meer ondergaat de komende jaren een matmorfose. FOTO ANNET EEKMAN
Het gebied van Waterpark Veerse Meer ondergaat de komende jaren een matmorfose. FOTO ANNET EEKMAN Foto:

Nog veel te doen voor een Zeeuws Hof van Saksen

MIDDELBURG - De kans op een Zeeuws Hof van Saksen lijkt een stap dichterbij. Er moet nog veel water door de zee, maar wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg hoopt dat er eindelijk een oplossing is voor het failliete Waterpark Veerse Meer. “Het zou de afronding van een groot en zwaar project markeren.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

De grootste hobbel die moet worden genomen lijkt niet de investering van 150 miljoen euro te zijn of het meenemen van de gemeenteraad in alle ontwikkelingen, maar het met 22 graden draaien van de start- en landingsbaan op Vliegveld Midden-Zeeland. Voordat ze verder wilde gaan met de plannenmakerij wilde Driestar, het familiebedrijf dat wil bouwen aan de randen van het Veerse Meer, dat Middelburg de procedure voor het verplaatsen zou starten.

Wijzigingen

Dat heeft de gemeente gedaan, maar de stap riep meteen vragen op in buurgemeente Goes. “Hoe krijgen ze het verzonnen in de provinciehoofdstad?” zei Wiert Omta van de PvdA cynisch. De Goese politici reageerden verontrust op de mogelijke verplaatsing, omdat de vliegtuigen dan aanvliegen over Oud-Sabbinge en Wolphaartsdijk. Wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes probeerde de onrust donderdag enigszins weg te nemen. “Wij verwachten weinig wijzigingen ten opzichte van de huidige situatie”, zei ze in antwoord op vragen.

Als het draaien van de baan, een beslissing die de provincie moet nemen, niet lukt, komt er een ander, kleiner plan voor het recreatiegebied bij Arnemuiden. Wethouder Chris Simons van de gemeente Middelburg hoopt echter dat dit idee bewaarheid wordt. “Het gebied is nu kaal en lelijk, maar het wordt een hotspot voor recreatie. Bovendien brengen we met Driestar een nieuwe partij op toeristische gebied naar de provincie.” Driestar is eigenaar van het luxe Hof van Saksen in Drenthe. Ze wil in het gebied bij Arnemuiden 600 vakantiehuizen en centrale voorzieningen realiseren. Op termijn moeten daar, op een nog te ontwikkelen deel, nog eens 200 huizen en nieuwe natuur bijkomen. “Qua natuur doen ze meer dan ze moeten”, zegt Simons. “Ze hoeven nauwelijks natuur te compenseren, omdat ze vrijwel alle bomen willen laten staan.” Als de plannen doorgaan staan er over een paar jaar 800 vakantiehuizen aan de randen van het Veerse Meer.

Als het park de deuren opent zou dat voor de gemeente het einde betekenen van een financiële soap. Waterpark Veerse Meer werd in 2015 failliet verklaard. Middelburg had toen al flink in de plannen geïnvesteerd. Ze dreigde door het faillissement voor zo’n vijf miljoen euro het schip in te gaan.

Dat bedrag ziet de gemeente sowieso niet terug, maar het tekort komt wel lager uit als het plan van Driestar doorgaat. “Hiermee is het risico voor de gemeente nihil en het effect voor de omgeving groot”, zegt Simons. Driestar heeft gezegd dat ze wil bijdragen aan het verleggen van de start- en landingsbaan en de aanleg van de infrastructuur wil voorfinancieren. Afgesproken is dat Middelburg deze investeringen terugbetaalt door voor maximaal tien jaar de helft van de extra toeristenbelasting, die met de huisjes binnenkomt, over te maken. Simons houdt rekening met een bedrag van zeven miljoen euro. “Maar als de investeringen minder zijn of eerder zijn terugverdiend stopt de betaling."

Over de toekomst van de 200 standplaatsen zijn Middelburg en Driestar het eens. Ze willen de jaarplaatshouders een alternatief bieden. Blijven in het gebied is geen optie. Met een beetje geluk kunnen zij naar het gebied rondom kampeerboerderij de Kruitmolen. Een deel van de gasten protesteerde vrijdag met andere jaarplaatshouders op het Abdijplein in Middelburg tegen de voorgenomen verplaatsing.

De gemeenteraad neemt op 8 oktober een besluit over de overeenkomst met Driestar.[l]