Pierre Bleuzé (tweede van links) en enkele leerlingen rond een digitale tafel. FOTO EUGÈNE DE KOK
Pierre Bleuzé (tweede van links) en enkele leerlingen rond een digitale tafel. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Met zijn allen gebruiken we het hele gebouw'

MIDDELBURG - De nieuwe vestiging van HZ University of Applied Sciences aan het Groene Woud opent donderdag de deuren. De studenten en docenten hebben hun intrek al genomen. "De sfeer is anders dan in Vlissingen, Het is heel open", zegt opleidingscoördinator Jorik Creemers.

DOOR EUGÈNE DE KOK

‘Zijn’ opleiding watermanagement is één van de studies die deze zomer naar Middelburg is verplaatst. De andere zijn bouwkunde, civiele techniek, HBO-ICT en technische bedrijfskunde. Het gaat om zo’n 600 studenten en tientallen docenten. Dat worden 800 studenten als ook de opleidingen engineering en chemie van Vlissingen naar Middelburg gaan. “We hebben al veel reacties gekregen van Middelburgers. Zij vinden het mooi wat er met het gebouw is gebeurd en zijn benieuwd naar de binnenkant”, zegt Jorik Creemers. De faciliteiten in het duurzame gebouw sluiten volgens de HZ aan op het moderne leren. De studenten krijgen tegenwoordig minder theorielessen en richten zich vooral op projecten, al dan niet in opdracht van of in samenwerking met externe partijen. “De docenten hebben daarbij een ondersteunende rol, een rol van coach in plaats van leraar. Daar is dit gebouw op ingericht.” Docente Samantha van Schaick laat in een les civiele techniek zien wat die nieuwe rol inhoudt. Zij loopt van lokaal naar lokaal waar telkens vier studenten werken aan een opdracht. “Hier kun je het onderwijs meer op maat geven”, zegt zij. Op elke verdieping zijn ruimten waar docenten en studenten elkaar kunnen ontmoeten, maar er zijn ook plekjes waar ze in stilte kunnen werken aan een opdracht. Iedereen kan overal zijn computer aansluiten en aan de slag. “Met zijn allen maken we gebruik van het hele gebouw”, zegt woordvoerder Yvette Hamerling.

In het lokaal van docent bouwkunde Dick Simons staan de meubels op wielen, zodat er op allerlei manieren groepjes kunnen worden gemaakt of zaken worden veranderd. “Ik loop tussen hen door, beantwoord vragen en probeer ze te coachen. Ik kauw niet alles meer voor. In principe mogen ze overal zitten en hun werk doen, maar als ze naar de derde verdieping willen, moeten ze dat even melden”, lacht hij.

Een groep leerlingen en docent Pierre Bleuzé, staat een verdieping hoger rond een grote digitale tafel. Ze kijken naar een Google Maps-kaart van Kaunas, een stad in Litouwen waar ze binnenkort naartoe gaan. De tafel is nieuw. “Vroeger legde je een grote tekening op tafel en keek je daar samen naar. Dit werkt makkelijker, want je kunt het samen bewerken en makkelijk delen.”

De HZ zet de deuren van haar nieuwe onderkomen donderdag open voor publiek. Het onderwijsgebouw is geopend van 15.30 uur tot 20.00 uur. Bezoekers kunnen vrij rondkijken, kennismaken met de opleidingen en de sfeer proeven in het pand aan het Groene Woud proeven. Meer informatie: www.hz.nl/opening.[l]