Afbeelding
Foto: Gemeente Middelburg

Column Chris Simons

100 procent verkeersveilig

September is in Zeeland de maand van de verkeersveiligheid. Die extra aandacht voor verkeersveiligheid is hard nodig. Onze kinderen gaan weer naar school en de boeren zijn druk bezig op het land wat gladde wegen kan veroorzaken. Dit vraagt iedereen alert te zijn op de weg, en niet alleen in september.

Gisteren was ik bij het ‘100 procent verkeersveilig event’. Daar werd aan leerlingen van diverse scholen, middels een fietsparcours, een tractor, een remwegtest en cabaret van alles bijgebracht over verkeersveiligheid. Ze vonden het fantastisch en leerden heel veel. Bijvoorbeeld hoe de alertheid achteruit gaat als je met een mobieltje in de hand fietst. Ik hoorde ook dat er velen zijn die geen voorlicht meer hebben, omdat dat met je mobieltje in de hand ook kan.

Hoe zit het met de voorbeeldfunctie van de ouders? We zijn zo gewend aan onze vrijheid dat we de verantwoordelijkheid soms vergeten. Bij de vraag hoeveel vaders en moeders hun mobieltje in de auto gebruiken, gingen bijna alle vingers de lucht in, laat staan bij de vraag of ze wel eens door rood rijden.

Mijn vraag aan u is: Kunnen we met z’n allen de verantwoordelijkheid weer nemen om verkeersveilig gedrag te tonen, een gast op de weg te zijn en voorrang te verlenen aan de voetganger en de fiets? U krijgt daar veel dankbaarheid voor terug. Ik ga voor ‘100 procent verkeersveilig’’. U ook?