De provincie sluit aan bij de landelijke campagne Mono. ARCHIEFFOTO
De provincie sluit aan bij de landelijke campagne Mono. ARCHIEFFOTO Foto:

'De boodschap van niet appen is duidelijk'

MIDDELBURG - Gedeputeerde Harry van der Maas is tevreden over de resultaten van 'Er gaat meer kapot dan je scherm', een Zeeuwse verkeerscampagne tegen het gebruik van de smartphone in het verkeer. Ruim de helft van de 60.000 jongeren in Zeeland hebben de filmpjes op Youtube 'bewust' gezien, is in een evaluatie te lezen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Naast de filmpjes werd de boodschap ook via Instagram en Snapchat overgebracht en via posters op onder meer scholen en in horecagelegenheden. Op Youtube en Instagram zijn de filmpjes meer dan 700.000 keer vertoond.

De campagne richtte zich op kinderen en jongvolwassenen. Volgens Harry van der Maas is het succes deels te verklaren door het lokale karakter van de video’s. Zeven jongens en meiden uit alle regio’s vertelden wat hen is overkomen toen ze even op hun mobiel keken in plaats van op het verkeer letten. Het verhaal van Mark uit Zeeuws-Vlaanderen werd met 42.000 views het meeste bekeken. “De boodschap van niet appen in het verkeer is overgekomen”, zegt Van der Maas. Uit een enquête is gebleken dat meer dan helft van de respondenten anders is gaan denken over het gebruik van de telefoon in het verkeer. “De campagne heeft bijgedragen aan de bewustwording. We moeten het normaal vinden dat we even niet bereikbaar zijn. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat het verkeer je volledige aandacht vraagt.”

De Zeeuwse campagne ‘Er gaat meer kapot dan je scherm’ is gestopt. “Je merkt dat de boodschap na een tijdje aan kracht verliest”, aldus Van der Maas.

Net als de andere provincies sluit Zeeland aan bij de landelijke campagne Mono. “Door het succes van de Zeeuwse campagne waren we huiverig om landelijk aan te sluiten. Het onderwerp is echter niet alleen relevant voor jongeren, maar net zo goed voor hun ouders en andere verkeersdeelnemers. Mono richt zich op alle doelgroepen.”

De ministers Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben vorige week naar aanleiding van Mono gezegd dat ze appen op de fiets willen verbieden. Het gebruik van telefoons leidt elk jaar tot tientallen slachtoffers. In Zeeland waren er vorig jaar in totaal achttien vermijdbare verkeersslachtoffers. Dit jaar zijn er tot nu toe negen doden gevallen in het Zeeuwse verkeer. “Het doel is en blijft nul vermijdbare verkeersslachtoffers."[l]