Opknapbeurt voor Veerse kademuren

VEERE - De kademuren van de haven in Veere hebben een grote opknapbeurt nodig. De eerste fase van dit werk begint op 22 oktober en duurt tot eind maart.

DOOR BRITTA JANSSEN

Voor fase één van het werk wordt een waterkering aangelegd voor de Koningin Beatrixbrug. Achter de brug wordt het waterpeil tot aan de Gedempte Haven verlaagd tot aan de onderzijde van de kademuur. Tijdens de klus laat de gemeente Veere de grondwaterstand monitoren en controleert ze mogelijke trillingen die kunnen worden veroorzaakt door het inbrengen van damwanden en vloedpalen. Veere verwacht dat het waterniveau in de haven in de loop van februari 2020 weer op peil is.
De uitvoering van fase één duurt tot uiterlijk vrijdag 29 maart. Eind oktober 2019 begint fase twee. Die duurt tot maart 2020.
Op een aantal plaatsen is de kademuur gescheurd en het voegwerk weggevallen. Op veel plaatsen is het houtwerk zo aangetast door houtrot of zwammen dat het vervangen moet worden. Ook de steiger wordt vernieuwd. De plantengroei op de kademuur is ook onderzocht en enkele planten blijven behouden. De restauratie begroot Veere op 1.260.000 euro. [l]