Wethouder Marcel Steketee. FOTO GEMEENTE VEERE
Wethouder Marcel Steketee. FOTO GEMEENTE VEERE Foto: Gemeente Veere

'Als je nu niet begint, moet je gaan haasten'

DOMBURG - Agrariër Harmen Treur uit Meliskerke won vorig jaar de eerste editie van de Groene Innovatieprijs Veere. De gemeente is nu voor de tweede keer op zoek naar iemand die op innovatieve en duurzame wijze onderneemt. Iedereen kan een ondernemer tot en met volgende week woensdag (10 oktober) nomineren. Het is de moeite waard, want de winnaar krijgt 10.000 euro.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Harmen Treur kreeg de cheque vorig jaar, omdat de jury onder de indruk was van zijn werkwijze. Er waren vijftien genomineerde bedrijven, waaronder bouwbedrijf Kambier uit Koudekerke, Camping Kreekebos in Westkapelle, De Grote Geere uit Oostkapelle en de Emte-supermarkt in Serooskerke.

Melkveehouder

Treur is een biologische melkveehouder in Meliskerke, die de bodemvruchtbaarheid zo optimaal mogelijk wil benutten. Hij wil geen kunstmest gebruiken, laat zijn koeien buiten grazen en teelt alternatieve gewassen. “Zijn kennis en enthousiasme werken aanstekelijk op ondernemers in de omgeving”, prees de jury hem.

Wethouder Marcel Steketee van de gemeente Veere was ook onder de indruk toen hij vorige week op bezoek ging bij de maatschap. “Ontzettend leuk en leerzaam om daar een kijkje te mogen nemen. Het is bijzonder hoe hij zijn bedrijf runt.”

Haasten

Steketee is blij dat hij duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. Een dezer weken komt het college van burgemeester en wethouders met haar plannen op het gebied van milieu en duurzaamheid. Als het goed is buigt de gemeenteraad zich daar in december over. “Als je nu niet begint, moet je straks gaan haasten, want we moeten sowieso iets doen. Nu kun je alle maatregelen op een rustige en goede manier en in overleg met elkaar nemen.”

Steketee denkt dat de groene innovatieprijs bijdraagt aan het bewustzijn onder inwoners en ondernemers stimuleert om stappen te zetten. “Ik ben dan ook blij dat dit initiatief bestaat. Het past bij onze gemeente.”

Ondernemers kunnen tot en met volgende week woensdag (10 oktober) worden aangemeld. Nomineren kan via de website www.veere.nl/givprijs2018.

Winnaar

Uit de genomineerde bedrijven kiest de jury een winnaar, die ze bekend maakt tijdens een feestelijke avond in het gemeentehuis in Domburg op dinsdag 11 december. De jury kijkt onder meer of de ondernemers het afval reduceren, producten hergebruiken, de landbouw verduurzamen of sociaal ondernemen en of de innovaties passen bij het beleid van de gemeente.

'Veere wil energieneutraal zijn in 2050'

Veere wil energieneutraal zijn in 2050 en twee decennia eerder een energieneutrale organisatie hebben.

De jury bestaat naast voorzitter Adriaan Wisse, die namens de Federatie van Ondernemersverenigingen (FOV) in de jury zit, en winnaar Treur uit docente Ingrid de Vries van HZ University of Applied Sciences, gemeenteraadslid Stijn van Kervinck van Dorpsbelangen en Toerisme Veere (DTV) en Han Reijnhoudt van de gemeente Veere.[l]