Mevrouw ziet olifanten lopen in de verte.
Mevrouw ziet olifanten lopen in de verte. Rudi Wijnacker

Onderzoek naar Virtual Reality bij dementie

MIDDELBURG - Op 29 augustus is er een bijzonder onderzoek van start gegaan. Verpleegkunde studenten onderzoeken of Virtual Reality (VR) onrust bij mensen met dementie kan verminderen en of hun welzijn kan worden verbeterd.

Het onderzoek wordt gedaan door studenten Verpleegkunde van de HZ University of Applied Sciences in opdracht van ZorgPlezier en i.s.m. WVO Zorg (locatie Scheldehof). Tijdens het onderzoek zullen de studenten Virtual Reality inzetten en observeren hoe mensen met dementie hier op reageren. Het onderzoek duurt van september t/m december 2018. De resultaten worden in januari 2019 gepresenteerd.

Aanleiding

Aanleiding voor het onderzoek zijn de positieve reacties die Marloes Henderikx van ZorgPlezier krijgt, als ze Virtual Reality in haar werk als ouderenbegeleider inzet. “Het is zo mooi om de reacties te zien. Ik denk dat de inzet van VR het welzijn van ouderen en mensen met dementie kan verhogen. Ook zijn er onderzoeken gedaan in de VS, waarbij aangetoond wordt dat VR symptomen van dementie, zoals angst en onrust, kan verminderen. “Maar dat is Amerika, het is ook belangrijk om dat dichterbij huis te onderzoeken”. Het afgelopen jaar zijn er door ZorgPlezier meerdere VR pilots/experimenten gedaan bij o.a. Zorggroep Ter Weel, SVRZ en ZorgSaam. [l]

Meneer is verwonderd over wat hij ziet.