De molen in Aagtekerke. FOTO DNA BEELDBANK/BEN BIONDINA
De molen in Aagtekerke. FOTO DNA BEELDBANK/BEN BIONDINA Foto: DNA Beeldbank/Ben Biondina

Vrijwilligers komen samen in Erfgoedhuis

MIDDELBURG - De Zeeuwse vrijwilligersorganisaties op het gebied van cultureel erfgoed gaan samenwerken in het Erfgoedhuis. "Eindelijk", zegt gedeputeerde Ben de Reu. Volgens hem waren het lastige onderhandelingen. "Er is bijna twee jaar over gesproken, maar ik ben blij met het resultaat."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ben de Reu denkt dat de ongeveer twintig organisaties op het gebied van cultureel erfgoed efficiënter kunnen samenwerken in het Erfgoedhuis, die onder de vleugels komt van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ). Nu doen de vrijwilligers regelmatig dingen dubbel.

Daar komt straks een einde aan. Zo kunnen websites worden gekoppeld en zich aansluiten bij Zeeuwse Ankers, het historische platform van de SCEZ.

Cursussen

Hoewel het één geheel wordt, krijgt het Erfgoedhuis twee netwerken: erfgoed en ruimte en erfgoed en publiek, die beide een aparte voorzitter krijgen. De SCEZ kan de organisaties adviseren en heeft in haar onderkomens in Middelburg ruimte beschikbaar waar de vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten, vergaderen en samenwerken. Bovendien kunnen er cursussen plaatsvinden.

Kennis

Een ander groot voordeel van het nieuwe netwerk is volgens De Reu dat de kennis van de vrijwilligers beter blijft behouden en makkelijker kan worden overgedragen.

Als hun taken een directe relatie hebben met het provinciale beleid kunnen organisaties hun subsidie behouden. Andere krijgen vanaf 2021 alleen nog geld voor projecten. Er is 17.500 euro beschikbaar. “Dit is geen bezuinigingsoperatie”, is De Reu duidelijk. De provincie geeft daarnaast 7000 euro voor het opzetten van een digitaal platform voor en door vrijwilligers, inclusief een vacaturebank. In het Erfgoedhuis gaan organisaties op zoals het Gilde van Vrijwillige Molenaars en de Boerderijenstichting.[l]