De rode loper ligt uit bij de heropende schouwburg. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
De rode loper ligt uit bij de heropende schouwburg. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Stadsschouwburg heropend met een gongslag

MIDDELBURG – Stadsschouwburg Middelburg is donderdag officieel heropend door de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann en theaterdirecteur Frans Lievens. Zaterdag stonden de deuren van de vernieuwde schouwburg open voor het publiek. De hele dag was het een komen en gaan van belangstellenden.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


De renovatie van de stadsschouwburg begon in september 2017. Nu, een jaar later, kunnen de deuren weer open voor theaterliefhebbers. Waar bezoekers zich voorheen tussen de geparkeerde auto's door moest wurmen om via een smalle stoep, die vol stond met fietsen, bij een van de twee trappen te komen, is er nu volop ruimte op het pleintje voor het theater. Op de luifel boven de entree staan de met goud verlichte letters van de Stadsschouwburg. "Binnen en buiten lopen in elkaar over", zegt Lievens tijdens zijn toespraak op donderdagavond.

'Karakteristieke latten voor akoestiek'

Er is een heus bordes en de ontvangsthal is ruim opgezet. De garderobe, die altijd in de foyer onder de trappen was, is nu in de ontvangsthal. In de foyer is daardoor meer ruimte ontstaan. Een andere grote verandering is dat een van de twee toiletruimtes naar de kelder is verplaatst. Die is zowel per trap als met de lift te bereiken.

Trots
De huisstijl bestaat uit de kleuren rood, zwart en goud. "De gemeente heeft altijd vastgehouden aan een schouwburg met allure", zegt Bergmann. "Als je dit mooie resultaat ziet, vergeet je dat de weg hiernaar toe bij tijd en wijle behoorlijk hobbelig was."
Tijdens de toespraken wordt kort gerefereerd aan het jarenlange traject van wel of geen nieuw theater. Lievens is ervan overtuigd dat de huidige locatie de enig juiste is. "Het is een functionele schouwburg geworden, waarmee we de komende 25 jaar uitstekend vooruit kunnen. Ik ben er trots op." Lievens spreekt van de mooiste schouwburg van Nederland.

Loges
Zaterdag lopen de acteurs van i Truccatori en Marijke van Peene in haar grabbeljurk rond om de mensen te vermaken. In de zaal spelen de hele dag verschillende muzikanten en theatergroepen.

'Stoelen hebben
actieve zit'

De zaal heeft 550 stoelen, dertig minder dan voorheen, waarmee de stoelafstand iets is toegenomen. Minder stoelen voor meer comfort, is het idee. De rode velours stoelen hebben een actieve zit, wat inhoudt dat je er niet in wegzakt, zoals in de bioscoop, maar actief betrokken blijft bij de voorstelling.
Aan de zaal is ogenschijnlijk niet veel veranderd. De karakteristieke latten aan de wanden hangen er nog, voor een goede akoestiek. Die is volgens Lievens uniek. De houten betimmering heeft een behandeling gehad, zodat het er weer tegenaan kan. Ook de loges en het balkon zijn als vanouds, maar dan in een nieuw jasje.

Gong
Tijdens het donderavondprogramma is de foyer van de stadsschouwburg aan het Molenwater in de Middelburgse binnenstad gevuld met muziek en genodigden, zoals raadsleden van de gemeente Middelburg, buurtbewoners, werklieden, mensen van Zeeuwse dans-, muziek- en theaterverenigingen en andere betrokkenen. In de zaal zingt de Middelburgse muzikant Danny Vera twee nummers en slaat slagwerkgroep Circle Percussion er op los, zodra burgemeester Bergmann en theaterdirecteur Lievens de schouwburg openen door op een gong te slaan.

Traditie
Al meer dan tweehonderd jaar - sinds 1807 - staat er een schouwburg aan het Molenwater. Middelburg heeft volgens bedrijfsleider Bart Hill van de schouwburg een van de langste theatertradities van Nederland. 'Als zevende stad in Nederland had Middelburg een schouwburg', vertelde hij eerder. [l]