Stationsbrug kan weer open, maar zorgen nog niet weg

MIDDELBURG - De Stationsbrug in Middelburg kan sinds donderdag weer open en dicht, nadat hij een paar dagen helemaal op slot zat.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het college van Gedeputeerde Staten liet vorige week in een brief aan Provinciale Staten weten dat de stang, die ervoor zorgde dat de brug kon draaien, waarschijnlijk was gebroken door ouderdom. De scheepvaart was een paar dagen gestremd. Doordat ook het gebroken onderdeel de schadelijke verf chroom-6 bevatte moest de reparatie goed worden voorbereid. Het was een nieuwe tegenvaller voor de provincie. De 70 jaar oude Stationsbrug zou halverwege september worden weggetakeld en vervoerd naar Krimpen aan den IJssel waar hij zou worden gerenoveerd. De provincie moest dat karwei op het laatste moment schorsen, omdat bleek dat door chroom-6 in oude verflagen de renovatie veel duurder zou uitvallen. Er stond 2,1 miljoen euro voor in de boeken, maar het karwei zou meer dan vijf miljoen euro gaan kosten. Dat maakte een Europese aanbesteding verplicht.

De provincie laat nu onderzoeken of en hoe de brug het beste kan worden gerenoveerd. Enkele onderdelen die in Krimpen aan den IJssel al in de maak waren, worden afgemaakt. “Wij staan op het standpunt dat hij moet worden gerenoveerd, tenzij blijkt dat …”, liet gedeputeerde Van der Maas de kans open dat er een nieuwe moet komen.

Het is niet bekend wanneer het onderzoek klaar is. Van der Maas hoopt echter snel. “Het breken van de stang is een teken dat de brug hoognodig moet worden gerenoveerd.”[l]