Het werk in het Singelgebied is opgeknipt in zes gebieden, van de Schuitvlotstraat en 't Groentje (1) tot de Traverse (6). FOTO GEMEENTE VEERE
Het werk in het Singelgebied is opgeknipt in zes gebieden, van de Schuitvlotstraat en 't Groentje (1) tot de Traverse (6). FOTO GEMEENTE VEERE Foto: Gemeente Veere

Logistiek huzarenstukje nodig voor metamorfose

DOMBURG - Het is een karwei waar je met recht ‘u’ tegen zegt, zeker voor een stadje met de grootte van Domburg. De komende maanden gaat het Singelgebied op de schop. Het is een logistiek hoogstandje dat een einde moet maken aan de parkeerproblemen in de populaire badplaats en het gebied een metamorfose moet geven.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Als het toeristenseizoen volgend jaar in het paasweekend begint ziet het Singelgebied er totaal anders uit. Er is de laatste tijd al veel gedaan. Sowieso zijn er jaren in de voorbereiding van de klus gaan zitten en de laatste maanden is er hard gewerkt in het gebied dat grofweg tussen het gemeentehuis aan de Traverse en het centrum ligt.
Zo is er een nieuwe supermarkt verrezen. Begin november opent de nieuwe Albert Heijn op de Traverse haar deuren. Ook is er achter het gemeentehuis een overloopterrein voor auto’s aangelegd. “Dat heeft deze zomer al een paar keer vol gestaan”, zegt wethouder Arie Schot van de gemeente Veere. “Niet elke zomer zal zo top zijn als die van dit jaar, met de ongelooflijke aantallen dagtoeristen, maar de extra plaatsen zijn hard nodig. Domburg is en blijft populair.”

Problemen
Het blijft dan ook niet bij het ene overloopterrein. In een halve cirkel rondom de molen worden nog eens ruim 350 parkeerplaatsen aangelegd. “Als de werkzaamheden klaar zijn hebben we hopelijk alle parkeerproblemen opgelost. We hebben ook een goed parkeerverwijssysteem, zodat het voor iedereen duidelijk is waar ze naartoe moeten.”
De reconstructie van het Singelgebied is meer dan het creëren van extra parkeerruimte. Het komt voort uit de visie Domburg, die jaren geleden is gemaakt in overleg met de bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. “Daarom is het een breed gedragen project dat de mensen langzaam hebben zien groeien. Er is lang over nagedacht en gesproken. De komende tijd zal het hard gaan. De werkzaamheden zullen voor overlast zorgen, al proberen we dat tot een minimum te beperken. De inwoners krijgen er in ieder geval een nog mooiere stad voor terug.”
Als je de toekomstige aanpassingen aan de Nijverheidsweg en op het bedrijventerrein Oosterloo meerekent is er een investering van tussen de tien en twaalf miljoen euro mee gemoeid.

Huzarenstukje
Het werk is verdeeld in zes gebieden. De bouw van de supermarkt is bijna klaar, de reconstructie van de Traverse, die een 30-kilometerzone moet worden, is betrekkelijk eenvoudig en de aanleg van het parkeerterrein rondom de molen moet ook geen grote problemen opleveren.
Wél een huzarenstukje is de herinrichting van de Schuitvlotstraat, die in plaats van asfalt klinkers krijgt, en ‘t Groentje dat een verblijfsgebied moet worden. De werkzaamheden beginnen nog deze maand en lopen door tot volgend jaar april. “Dit is een logistieke uitdaging met een strakke planning. Het moet volgend jaar klaar zijn”, aldus Schot. “Alle respect voor onze mensen die dit hebben uitgedokterd.”
Verder worden de voormalige Rabobank-kavel en het terrein aan de Kesteloostraat bouwrijp gemaakt. In het laatste gebied, waar ook de riolering wordt vernieuwd, verrijzen dertien vrijstaande en twee-onder-een-kap-woningen, met op elke kavel ruimte voor een vakantiehuis. De bouw van de huizen begint pas volgend jaar. Kopers moeten hun plannen eerst voorleggen aan de gemeente, die kijkt of deze passen in de omgeving. “We willen ontwerpen zien die passen bij het DNA van Domburg en bij de goede eigenschappen van de Singel”, zei de gemeente in een brochure voor het nieuwbouwplan.
De gemeente wil dat het eigentijdse woningen worden die samen het karakter van de Singel bepalen. Er was veel animo voor de kabels. Voor de dertien plekjes waren bijna 40 belangstellenden.[l]