Het team van Hard en Ziel, met Paskal Jacobsen rechts en Edwin Vinke links. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Het team van Hard en Ziel, met Paskal Jacobsen rechts en Edwin Vinke links. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Veel klandizie voor 'veredelde snackbar'

MIDDELBURG - Na op donderdag een besloten feest voor vrienden en bekenden te hebben gegeven, openden Paskal Jakobsen en Edwin Vinke op vrijdag hun restaurant Hard en Ziel aan de Turfkaai in Middelburg. De zaak, die ze zelf omschrijven als een veredelde snackbar, trok het eerste weekend meteen veel klanten.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

De Bløf-zanger en de chef van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat namen het eetcafé begin dit jaar over van de nabestaanden van de Middelburgse horecaman Bo Wesdorp, die Hard en Ziel opende in de zomer van 2017, maar die in oktober van datzelfde jaar kwam te overlijden. De naam werd gehandhaafd maar de zaak werd de afgelopen maanden volledig gerestyled. De vrouwen van Jakobsen en Vinke, Door en Blanche, zijn mede-eigenaars van het nieuwe restaurant.

Het sleutelwoord in de keuken van Hard en Ziel is streetfood: betaalbare gerechten van over de hele wereld, variërend van een Thaise Curry tot een bijzondere tortilla of een broodje pulled pork. De prijzen voor gerechten liggen tussen de zeven en dertien euro. In het eetcafé kom je binnen en pak je eerst de drank die je wilt uit de koeling. De eigen wijnen en bieren hebben allemaal een etiket van Hard en Ziel, en worden geleverd door Weingut Gehring en Bierbrouwerij Vermeersen. De gerechten die je bestelt krijg je in papier geserveerd, om mee te nemen of ter plekke op te eten. Er zijn ongeveer 35 zitplaatsen. De nadruk ligt op eten maar je kunt in Hard en Ziel ook terecht voor een drankje aan de toog of aan een tafeltje.
Vinke en Jakobsen zijn nauw betrokken bij de zaak maar niet dagelijks aanwezig in Hard en Ziel. De chef van de keuken is Nando van As, die de eerste weken zal worden bijgestaan door Michel Louws. De bedrijfsleider is Steffen Brinkhaus, de voormalige eigenaar van koffiezaak Robuust in Middelburg.

Ambiance

Als het eerste weekend een indicatie is voor de belangstelling voor Hard en Ziel kunnen de betrokkenen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Het was de eerste avond meteen erg druk in de zaak, waarbij opviel dat veel klanten ervoor kozen om de gerechten ter plekke op te eten. Dat was een dag later, rond lunchtijd, niet anders. De ambiance is er dan ook naar. De gerechten worden in een stevig tempo doorgegeven, maar de sfeer is ongedwongen. Als in een Randstedelijke Starbucks roept Steffen de namen van klanten om als de gerechten klaar zijn. Hij sluit zijn oproepen af met een dikke knipoog, in de vorm van allerlei jingles die hij door de zaak kan laten schallen. Wij werden getrakteerd op de vrolijke tune van Nintendo’s Super Mario, waarna Jakobsen met een grote grijns vroeg om een tweede geluidseffect, namelijk de klanken van een rinkelende kassa. Katjing! Meer: www.hardenziel.nl.[l]