Burgemeester Rob van der Zwaag leest voor op De Schute.
Burgemeester Rob van der Zwaag leest voor op De Schute. Foto: Britta Janssen

Burgemeester brengt 'groen' bezoek aan De Schute

BIGGEKERKE - Ter ere van de Dag van de Duurzaamheid kregen vele basisschoolkinderen woensdag bezoek in de klas. Zo las burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere voor op De Schute in Biggekerke. Ook ging hij met de leerlingen in gesprek over duurzaamheid.

DOOR BRITTA JANSSEN

De Dag van de Duurzaamheid vond woensdag voor de tiende keer plaats. Overal bezochten burgemeesters en wethouders klassen om voor te lezen uit het boek 'De kracht van nieuwe energie'.

Verhuizing
Met de voorleesactie leren kinderen hoe ze zelf duurzaam bezig kunnen zijn en waarom dit belangrijk is. Voor de kinderen van De Schute maakt hun op handen zijnde verhuizing naar de overkant van de straat het thema concreet. In december nemen zij als alles goed gaat hun intrek in de nieuwe multifunctionele accommodatie (mfa) voor Biggekerke. Die wordt duurzaam gebouwd. Zo komen er zonnepanelen op te liggen en dat is een vorm van nieuwe energie, weten de kinderen van de bovenbouw. En bijvoorbeeld gas gebruiken is niet goed voor het milieu, want daar krijg je aardbevingen van, weet een meisje. De burgemeester vertelt dat er in hun gemeente Veere, op Neeltje Jans, geƫxperimenteerd wordt met schone energie uit turbines bij de Oosterscheldekering. Die komen in beweging door eb en vloed. "Het water heeft enorme kracht", schetst Van der Zwaag. "En wat krijgen we voor de kust?" Een windmolenpark, weet een jongen.
De burgemeester vertelt ook over zijn ambtsketen. Hij toont de penning met het Veerse wapen en de 'koninklijke kant' en vertelt dat er verschillende schakels zijn waaruit een burgemeester kan kiezen. "Deze ketting past in mijn zak en dat is handig als ik een lintje uitreik. Dan kan ik de mensen verrassen."

Verwarming
In de onderbouw zijn de kinderen ook al groen bezig. Zo scheiden de kleintjes afval. Ze laten de burgemeester hun verschillende soorten afvalbakken zien en wat waarin gaat om het te recyclen. Door een verhaal van een meisje dat met haar oma het bos in gaat en daar dieren ziet, leren de kinderen spelenderwijs hoe je zo weinig mogelijk de verwarming hoeft aan te doen en zo min mogelijk afval hebt. "Vonden jullie het een leuk verhaal?", vraagt de burgemeester. "Ja!", roepen de kinderen. En ze zingen een dankjewel-liedje als de burgemeester weer weggaat. [l]

Afbeelding