Het was druk in het oude stadhuis. Links onder organisatoren Gerard van Keken en Koen Funk van het Middelburgs Wijnfestival. FOTO'S EDWIN MIJNSBERGEN
Het was druk in het oude stadhuis. Links onder organisatoren Gerard van Keken en Koen Funk van het Middelburgs Wijnfestival. FOTO'S EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Middelburgs Wijnfestival komt 's avonds op gang

MIDDELBURG - Ondanks het prachtige nazomerweer hebben vrijdag en zaterdag 700 mensen het Middelburg Wijnfestival bezocht in het stadhuis in Middelburg. De organisatie is dan ook tevreden.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


“Het is fijn om te constateren dat het wijnfestival dit jaar door een brede doelgroep werd bezocht. De wijnwereld staat erom bekend vooral in trek te zijn bij mensen van boven de 40, maar in het Middelburgse stadshuis zagen we het hele weekend zowel jong als oud. Er waren opvallend veel bezoekers van tussen de 25 en 35 jaar. Dat is mooi, zegt organisator Gerard van Keken (links op de foto hieronder) tevreden op de maandagochtend na het evenement.

Van Keken, die bekend is van de Smaek van Zeêland, organiseerde het Middelburg Wijnfestival dit jaar voor de tweede keer. Hij deed dat samen met Koen Funk (rechts op de foto) van MAS Events, die in Middelburg ook jaarlijks twee bierfestivals organiseert. Ook Funk is enthousiast. “Het uitzonderlijk warme weer van dit weekend lokte veel mensen naar de Middelburgse terrassen, maar we mochten desondanks bijna 700 bezoekers verwelkomen. Je merkt natuurlijk wel dat het festival pas in de avond écht op gang komt.”

Ollolai

Het wijnfestival werd op vrijdagavond officieel geopend door wethouder Johan Aalberts van de gemeente Middelburg en Marcello van het RTL 4-programma ‘Het Italiaanse Dorp: Ollolai’. Tijdens die opening stond het drankje uit dat dorp, de Versante Limonello Twist, centraal.

'De uitbreiding houden we erin'

Op vrijdag en zaterdag konden de bezoekers van het festival meer dan 100 wijnen proeven, die werden gepresenteerd door zeven verschillende wijnkoperijen, waaronder vijf Walcherse.

Daarnaast kon het publiek proeven van allerlei gerechten van lokale en regionale restaurateurs en producenten zoals kaas, chocolade, oesters en azijn. Op zaterdag werd het festival uitgebreid met een historische ambachtsmarkt, die volgens Funk veel waardering kreeg. “De bezoekers vonden het mooi, de deelnemers vonden het leuk om te doen en de ondernemers die aan de Markt zijn gevestigd reageerden ook enthousiast. Die uitbreiding houden we erin, bij volgende edities.”

Karakter

De ambachtsmarkt benadrukte het historische karakter van het festival. Op de donderdag voor het evenement organiseerde van Keken in samenwerking met Arjan van Dixhoorn van University College Roosevelt voor de derde keer een symposium over Middelburg als historische wijnstad.

Op dat symposium werd onder meer gesproken over de opkomst van Middelburg als wijnstad in de 16e eeuw, de ondergang rond 1600, de impact van de Middelburgse wijnstapel op de geschiedenis van stad en over de positie van Middelburg in de wijnhandel met Frankrijk in de 17e en 18e eeuw. “Juist vanwege die rijke wijnhistorie is het zo mooi dat het oude stadhuis van Middelburg als decor voor ons festival kan fungeren”, aldus Van Keken. “Die historische link is in bijna geen enkele andere Nederlandse stad zo goed te leggen. Behalve Middelburg komt eigenlijk alleen Dordrecht daarvoor in aanmerking.”[l]

Afbeelding