Jaarlijkse herdenking oorlogslachtoffers in Domburg

DOMBURG - Op 1 november 2018 is het weer al 74 jaar geleden dat Domburg bevrijd werd door de geallieerde troepen, die geland waren in Westkapelle.

Maar voorafgaand aan deze zware strijd, werd door de geallieerden geprobeerd, eerst met bommenwerpers en daarna met het slagschip de “Warspite” , de grote Duitse kanonnen bij Domburg uit te schakelen. Deze stonden aan weerszijden van de Hoge Hill. Door onvoorziene richtproblemen kwam het bombardement in het dorp terecht en vele

Domburgers kwamen om het leven. Voor hen is , op de begraafplaats in Domburg, een monument opgericht , waar elk jaar een herdenkingsplechtigheid plaats vindt en wel op 1 november.

Voor de gesneuvelde geallieerde militairen die, omkwamen bij de bevrijding van Domburg,

zijn op de Domburgse duinen 3 monumenten opgericht, waar in de vroege morgen van 1 november elk jaar kransen neergelegd worden.

Bij beide plechtigheden staat de rol van de kinderen van groep 8 van de Domburgse basisschool centraal. Dit om deze gebeurtenissen en hun diepere betekenis door te geven aan de volgende generaties.

Programma

Het programma van de Herdenkingsdag 1 nov. 2018 is als volgt:

Kranslegging bij de monumenten op de duinen in Domburg. Om 09.00 uur worden er door de kinderen van groep 8 van de Openbare Basisschool “’De Golfslag “”, samen met vertegenwoordigers van de Gemeente Veere, Stadsraad en het Comité, kransen gelegd bij de Monumenten voor de militairen die tijdens de bevrijding van Domburg zijn gesneuveld. Ook wordt er een zelfgeschreven gedicht voorgelezen door 1 van de leerlingen.

Herdenking op de Begraafplaats Domburg, aanvang 14.00 uur. Verzamelen vanaf 13.30 uur in "Het Schuttershof" te Domburg.

Woord van welkom door de voorzitter van het Comité.

Opstellen van de stoet.

Vertrek naar de begraafplaats van Domburg om ongeveer 14.00 uur.

Op de begraafplaats: korte toespraak door een vertegenwoordiger van de Gemeente Veere; Vlagceremonie door kinderen Openbare Basisschool “De Golfslag”; Voordracht zelf geschreven gedicht door een leerling; Last Post (Apollo); Eén minuut stilte afgesloten met de Reveille; Krans- en bloemlegging (Apollo speelt koraalmuziek) door vertegenwoordiger van de Gemeente Veere en Stadsraad Domburg; Schoolkinderen leggen een bloem voor ieder slachtoffer met name genoemd; Gelegenheid voor het leggen van bloemen door nabestaanden en anderen.

Na afloop gelegenheid tot napraten, met een hapje en drankje in het Schuttershof.

Als Comité Herdenking Domburgse Oorlogslachtoffers nodigen wij alle belangstellenden van harte uit om, samen met ons op 1 november a.s., deze belangrijke gebeurtenissen te herdenken. [l]