Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg.
Burgemeester Harald Bergmann van Middelburg. Foto: Mieke Wijnen

Herdenking bevrijding Walcheren

Op zaterdag 27 oktober vindt op de Sloedam (Postweg) bij het monument The Causeway de 74e herdenking van de Slag om de Schelde en de bevrijding van Walcheren plaats. Walcheren was door haar ligging aan de Westerschelde van groot strategisch belang tijdens de Tweede Wereldoorlog en moest zo snel mogelijk in geallieerde handen komen om de bevoorrading vanuit Antwerpen mogelijk te maken. Hiervoor werd de Slag om de Schelde uitgevoerd, die vele slachtoffers aan beide zijden eiste.
Rond Arnemuiden zijn nog steeds veel bunkers te zien. De Sloedam was in die tijd smal en vormde de toegang tot het eiland Walcheren vanuit Zuid-Beveland. De Canadezen deden eind oktober 1944 een poging om de dam over te steken en leden daarbij veel verliezen. Uiteindelijk staken Schotse troepen de dam over en werd Arnemuiden begin november 1944 bevrijd.
Er staan drie monumenten op de herdenkplaats. Een voor de Canadese slachtoffers, een voor de Schotse, en een groot monument voor Franse slachtoffers uit gevechten aan het begin van de oorlog in 1940. Ook de naam van het Mallard-viaduct herinnert aan die tijd: de codenaam ‘operatie Mallard’ – voor de bevrijding van oostelijk Walcheren – komt van het Engelse ‘wilde eend’.
U bent vanaf 10.00 uur van harte uitgenodigd de herdenking bij te wonen. Zo kunnen we de vele buitenlandse militairen eren die hebben gevochten en hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Kunt u er zaterdag niet bij zijn? Bezoek dan een keer Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Dat heeft veel aandacht voor deze ingrijpende periode uit onze Zeeuwse geschiedenis.
Meer informatie:
bevrijdingsmuseumzeeland.nl.[l]