De stichting wil dat er weer pret gemaakt kan worden in het Julianabad. ARCHIEFFOTO AART VAN BELZEN
De stichting wil dat er weer pret gemaakt kan worden in het Julianabad. ARCHIEFFOTO AART VAN BELZEN Foto: Aart van Belzen

Middelburg bespreekt behoud Julianabad

ARNEMUIDEN - De Middelburgse gemeenteraadscommissie Maatschappelijke Zaken praat woensdag (31 oktober) over een financiële bijdrage om het Julianabad in Arnemuiden te behouden.

DOOR BRITTA JANSSEN


Vrijwilligers verenigd in Stichting Behoud Julianabad Arnemuiden (SBJA) willen het openluchtzwembad heropenen. Het Middelburgse college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor jaarlijks 45.000 euro subsidie te verstrekken aan de stichting voor de exploitatie. Daarnaast willen b&w voor 2019 eenmalig 15.000 euro investeren in de opstart van het zwembad.

De gemeenteraad besloot eerder het bad te sluiten, omdat de gemeente moet bezuinigen en ze een nieuw zwembad bij Waterpark Veerse Meer voorzag. Dat plan is nog niet gerealiseerd. Daarbij wierp een groep dorpsbewoners zich op voor behoud van het zwembad. In maart vroeg de Lokale Partij Middelburg b&w via een motie om een financieel plan voor behoud van het bad.

De locatie van het Julianabad is al sinds 1961 een ontmoetingsplaats voor Arnemuiden en omgeving. In de jaren ’60 was het een speeltuin. Daarna werd het een zwembad. Tot 2016 was het in 1990 vernieuwde bad volgens de gemeente een echte trekpleister.

Garant

Om het bad te behouden heeft de vrijwilligersstichting al een provinciale subsidie weten te verwerven. Ook maakte ze een plan voor de exploitatie van het openluchtbad. De SBJA vraagt de gemeente garant te staan, mocht de verwarmingsinstallatie het begeven en de stichting de vervanging niet kunnen betalen. Het college wil zo’n verzoek pas beoordelen als die situatie zich mocht voordoen.

De gemeenteraad besluit op maandag 12 november over het Julianabad.[l]