plastic-duurzaamheid
plastic-duurzaamheid Foto:

Nascheiding plastic en drankenkartons onder de loep

Nascheiding plastic en drankenkartons onder de loep

MIDDELBURG/DOMBURG - De Zeeuwse gemeenten onderzoeken de voor- en nadelen van het achteraf scheiden van plastic en kartonnen verpakkingen uit restafval ten opzichte van gescheiden inzameling (bronscheiding).

VAN ONZE REDACTIE

Het onderzoek vindt plaats naar aanleiding van de bouw van een installatie die plastic en drankenkartons uit restafval kan halen. Afvalverwerker AVR verwacht deze installatie in 2020 in gebruik te nemen. Ze kan hiermee onder meer de Zeeuwse gemeenten, verenigd in het Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ), bedienen. Daarom zet OLAZ de voors en tegens van bron- en nascheiding van plastic en drankenkartons op een rij. AVR verbrandt al het restafval voor de Zeeuwse gemeenten.

Gescheiden

In heel Zeeland kan plastic verpakkingsafval en drankenkartons (pd-afval) gescheiden worden ingezameld. In sommige gemeenten wordt het aan huis opgehaald, in andere brengen inwoners het pd–afval naar een container.

Sorteeranalyses tonen volgens OLAZ dat het Zeeuwse restafval nog veel herbruikbare (grond)stoffen bevat, zoals groente-, fruit- en tuinafval, papier en karton, glas en textiel. Ook bij nascheiding van plastic en kartons blijft bronscheiding van deze andere afvalstromen belangrijk voor goede recycling, benadrukt OLAZ.

De Zeeuwse gemeenten willen de hoeveelheid restafval verminderen. Nu wordt nog ongeveer 250 kilo restafval per inwoner per jaar weggegooid. Het doel is dit te beperken tot 100 kilo in 2020 door afval beter te scheiden. [l]