Nederlandse Bach Vereniging naar geredde Oostkerk

MIDDELBURG - De provincie wil 500.000 euro bijdragen aan de instandhouding van de Oostkerk in Middelburg. Daarmee is het rijksmonument voorlopig gered.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten vorige week besloten. De bijdrage van de provincie is een kwart van het totale bedrag dat de Stichting Monumenten Bezit (SBM) nodig had voor het beheer van de kerk. De stichting zelf heeft eerder gezegd ook een half miljoen euro bij te dragen, net als de gemeente Middelburg en de huidige eigenaar Protestantse Gemeente Middelburg (PGM), die er al een tijdje niet meer kerkt.

De twee miljoen euro is een bijdrage voor de instandhouding. De Nationale Monumentenorganisatie stopt de twee miljoen euro in haar beleggingspot van ruim 60 miljoen euro. Van het rendement worden 29 monumenten in Nederland voor onbepaalde tijd onderhouden.

Bach

De Oostkerk staat in de lijst van 100 topmonumenten in Nederland. Leo Hannewijk werkt momenteel aan een exploitatieplan voor de Oostkerk. De voormalig directeur van Film by the Sea maakte dit weekend bekend dat zaterdag 24 november de Nederlandse Bach Vereniging een uitvoering geeft in de kerk. Hannewijk wordt ook directeur van de Zeeuwse concertzaal. Hij wil dat de twee podia gaan samenwerken en elkaar versterken.[l]