Vincent Hector aan het werk met een proefbeeldje van Rozenbottel op de voorgrond. FOTO VINCENT HECTOR
Vincent Hector aan het werk met een proefbeeldje van Rozenbottel op de voorgrond. FOTO VINCENT HECTOR Foto: Vincent Hector

Rozenbottel moet symbool Middelburg worden

MIDDELBURG - In deze editie gaat de tweewekelijkse stripreeks over Rozenbottel van start. Als lezer kunt u de avonturen van het Middelburgse figuurtje volgen in de Middelburgse en Veerse Bode. De strip, die is voortgekomen uit het project Middelburg Rozenstad, is gemaakt door Vincent Hector.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Vincent Hector, die is opgegroeid in Middelburg, werkt sinds zijn studie aan de TU in Delft bij een groot architectenbureau. Hij verzon en ontwierp het figuurtje Rozenbottel in zijn vrije tijd. Zijn moeder, Lia Hector, was initiator van Middelburg Rozenstad, het project dat de inwoners, onder meer door middel van het planten van rozen, dichter bij elkaar moest brengen. “Ik geloof in samenwerking en was blij om te zien dat het leefde onder inwoners.”

Zij wilde dat de Zeeuwse hoofdstad ook een eigen boegbeeldje zou krijgen à la Manneke Pis in Brussel of de kleine zeemeermin in Kopenhagen. Rozenbottel is het resultaat. Lia Hector noemde hem eerder in een eerder artikel ‘de vrucht van de roos en de rozenbeschermer van Middelburg en bovendien een product met veel mineralen en vitaminen’.

Ondernemers, wijkbewoners en andere particulieren in Middelburg mogen het figuurtje gratis gebruiken in bijvoorbeeld folders of op hun website. Ze moeten dan wel even toestemming vragen aan Vincent Hector, omdat hij de copyrights in handen heeft.

Iconisch

In de strip laat de maker Rozenbottel allerlei avonturen beleven in Middelburg. Voor inwoners, bezoekers en mensen die ooit in de stad zijn geweest is de strip een feest van herkenning. Iconische gebouwen als het stadhuis op de Markt, Huis ‘s-Hertogenbosch op de Vlasmarkt en tal van andere monumenten zijn ontzettend nauwkeurig getekend door Hector, die de strip op twee computerschermen heeft gemaakt: één met foto’s van de stad en één om zijn tekeningen op te maken.

Lezers van de strip maken ook kennis met een Middelburger uit het verleden: Daan Duvelaer, één van de drie zonen van Pieter Duvelaer en Anna Velters. De postmeester van Huis ‘s-Hertogenbosch, die leefde in de 18e eeuw, is op mysterieuze wijze in deze eeuw beland en beleeft allerlei avonturen met Rozenbottel.

Lia Hector heeft Rozenbottel deze week gepresenteerd op de wijktafel van de binnenstad. Daar heeft ze onder meer gezegd dat er van het figuurtje een beeldje wordt gegoten. Het moet ongeveer 30 centimeter hoog worden. Er komen straks 50 beeldjes in een genummerde oplage op de markt. De verkoop begint in november. Naast een in steen gegoten beeldje komt John van der Feen met een metaal geprint kleiner model. De opbrengst van de in steen gegoten Rozenbottel-beeldjes wordt gebruikt voor een beeld van Rozenbottel in de openbare ruimte, net als Manneke Pis en de kleine zeemeermin. Lia Hector heeft gevraagd of Middelburgers willen meedenken over de locatie.

Ideeën

De strip over Rozenbottel verschijnt de komende tijd om de week in de Middelburgse en Veerse Bode. Ideeën voor een plek of vragen over het beeldje kunnen naar het e-mailadres: galerie-t@online.nl.[l]