Johan Aalberts zet,omringd door kinderen, de eerste spade in de grond. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Johan Aalberts zet,omringd door kinderen, de eerste spade in de grond. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Omwonenden enthousiast over nieuw Molenwater

MIDDELBURG - In Middelburg is vorige week een symbolisch begin gemaakt met de herinrichting van het stadspark aan het Molenwater. Na het voordragen van een gedicht en de onthulling van de artist impression van het nieuwe park stak wethouder Johan Aalberts van de gemeente Middelburg de eerste spade met enkele kinderen uit de buurt. De werkzaamheden in het park nemen ongeveer een jaar in beslag.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Na het afzwaaien als wethouder van Arjan Beekman, in mei 2018, nam Johan Aalberts een deel van diens portefeuille over, zo ook de verantwoordelijkheid voor het projectplan voor Stadspark Molenwater. Tijdens de officiële en symbolische start van de herinrichting was echter weinig te merken van onbekendheid met het dossier over het park. In de muziektent aan het Molenwater bedankte de wethouder alle betrokkenen, waarbij hij benadrukte hoe belangrijk de rol van Vereniging Stadspark Molenwater in het jaren durende aanlooptraject is geweest.

Na het voordragen van een gedicht van Robbert-Jan Henkes, ‘De Paddenconferentie’, onthulde hij onder toeziend oog van zo’n 80 omwonenden en andere belangstellenden de artist impression van het nieuwe park, gemaakt door architectenbureau Bosch Slabbers. Vervolgens stak hij met enkele kinderen uit de buurt de eerste spade op de plek waar volgend jaar de nieuwe vijver zal verrijzen. Het liefst een vijver met een fontein.

Aankleding

Of die fontein er daadwerkelijk komt is afhankelijk van de beslissing van de gemeenteraad. De gemeente investeert anderhalf miljoen euro in het nieuwe park, maar voor extra aankleding is extra geld nodig, dat Aalberts wil financieren met ongebruikt geld uit een eerder verstrekte krediet voor milieumaatregelen. Behalve voor een fontein wordt het geld ook gebruikt voor andere voorzieningen in en rondom de vijver, voor het aanbrengen van de vereiste extra voorzieningen, voor het behouden van de rugstreeppad en haar biotoop, voor het aanbrengen van twee bruggen over de aan te leggen wadi’s en voor een oplossing voor het in verval geraakte kassahuisje van het voormalige Miniatuur Walcheren.

Enthousiast

De omwonenden leken blij te zijn dat het park nu eindelijk op de schop wordt genomen. John van Zee woont sinds acht jaar naast het park en is enthousiast over de aanpak. Hij reisde over heel de wereld en weet uit ervaring hoe belangrijk een mooi stadspark is voor de leefbaarheid van een stadscentrum. Ook zijn buurman Leen Marinissen (89) is blij dat het nieuwe park er komt. Hij herinnert zich het gebied nog als exercitieterrein van het leger en als Miniatuur Walcheren. “Deze herinrichting is mij op het lijf geschreven. Als voormalig landbouwer onderhoud ik nog steeds tuinen van het Smallegangehof. Ik volg de plannen voor het park dus met extra veel belangstelling. Vorige week heb ik er nog over gesproken met de uitvoerder die hier bezig was.”

Het park aan het Molenwater heeft momenteel overigens nog geen officiële naam. De straatnamencommissie kiest in overleg met inwoners voor het Johannes Goedaertpark of Molenwaterpark.[l]