Vocale muziek uit Duitse Barok in Doopsgezinde kerk

MIDDELBURG - Op zaterdagavond 10 november klinkt meerstemmige zang uit de zeventiende eeuw in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat te Middelburg. Het ensemble Cantus Anonymus onder leiding van Aleida Post zingt dan geestelijke vocale muziek van Heinrich Schütz en andere Duitse componisten uit de eerste helft van de Barok. Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Kerk biedt Podium.

De Duitse componist en organist Heinrich Schütz wordt beschouwd als de belangrijkste componist van kerkmuziek uit de periode vóórJohann Sebastian Bach. Van hem zingt Cantus Anonymus een selectie uit zijn Kleine Geistliche Konzerte. Verder staan motetten van Rosenmüller, Hammerschmidt, Altenburg en Schein op het programma. De muziek van deze avond heeft een polyfoon karakter d.w.z de stemmen van sopraan, alt, tenor en bas volgen hun eigen melodische lijn en ritme. Er zal gezongen worden in verschillende bezettingen: 5-stemmig m.m.v. van Aleida Post, 4-stemmig, duet en sopraansolo. De zangers worden hierbij op het kistorgel begeleid door Bert Geleijnse, die ook enkele kleine werken van tijdgenoten van Schütz zal spelen.

Enthousiast
Cantus Anonymus bestaat uit Petra Wagemaker (sopraan), Johanna Lukasse (alt), Peter Castel (tenor) en Ko de Rooij (bas), allen ervaren koorzangers bij Zeeuwse koren. In oktober 2017 gaven zij als gelegenheidsensemble een klein concert in de Koorkerk van Middelburg. Het maakte hen dermate enthousiast, dat ze dit graag nog een keer met een uitgebreider programma wilden doen. De toegang tot het concert, dat om 20.00 uur begint is gratis. Er is een collecte bij de uitgang. [l]