Burgemeester Van der Zwaag feliciteert mevrouw Van de Zande als 100e vrijwilliger van Stichting Feest van Herkenning
Burgemeester Van der Zwaag feliciteert mevrouw Van de Zande als 100e vrijwilliger van Stichting Feest van Herkenning Anda van Riet

100e vrijwilliger voor Stichting Feest van Herkenning

MIDDELBURG - Op woensdag 31 oktober maakte burgemeester van Veere, de heer R.J. van der Zwaag, de 100e vrijwilliger van Stichting Feest van Herkenning bekend. Met een grote bos bloemen wenste hij mevrouw M. van de Zande uit Zierikzee veel plezier met deze nieuwe uitdaging. “Ik heb er veel zin in” aldus de kersverse en blij verraste vrijwilligster.

De bekendmaking gebeurde tijdens de conferentie ‘Meedoen is Meetellen – het delen van herinneringen als middel tot ouderenparticipatie’, waar de resultaten werden gepresenteerd van een participatief onderzoeksproject waar de stichting bij betrokken was. Onderzocht is hoe vitale ouderen hun minder actieve leeftijdsgenoten kunnen opvangen en ondersteunen in eigen sociale netwerken ter bevordering van de kwaliteit van zorg- en leefomstandigheden. Voor elkaar en met elkaar: meedoen maakt het verschil. Eén van de positieve uitkomsten van de participatieve werkmethode is dat het aantal vrijwilligers van Stichting Feest van Herkenning in één jaar tijd is verdubbeld.

Van lokaal initiatief tot Zeeuws-breed succes
Stichting Feest van Herkenning organiseert bijeenkomsten waarbij het delen van herinneringen centraal staat. Dit gebeurt aan de hand van themakoffers: verzamelingen van attributen, veelal afkomstig uit Zeeuwse musea, die verwijzen naar een bepaald thema of tijdsperiode. Er is keus uit diverse onderwerpen zoals landbouw, school, streekdracht, huishouding, visserij, het Oranjehuis, vrije tijd, de ‘winkel van Sinkel’ en nog veel meer. Vrijwilligers presenteren de voorwerpen en gaan met de aanwezigen hierover in gesprek bij een gezellig kopje koffie of thee. Onder de naam ‘Feest van Muziek’ worden ook muziek- en zangbijeenkomsten georganiseerd.

Positieve energie
De activiteiten van de stichting zijn zes jaar geleden in Veere als pilot gestart en in de loop der jaren uitgegroeid tot een Zeeuws-breed succes. Van oorsprong wordt de activiteit aangeboden aan ouderen met beginnende dementie. Gaandeweg bleek dat het samen delen van verhalen over vroeger en het uitwisselen van dierbare ‘souvenirs’ met leeftijdgenoten aan velen positieve energie geeft. Daardoor breidt de doelgroep zich uit en blijven extra vrijwilligers, met oog voor lokale geschiedenis en streektaal, welkom.
Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.feestvanherkenning.info voor meer informatie of neem contact op via secretariaat@feestvanherkenning.info voor vrijblijvende informatie. [l]