Bernard Vercouteren van den Berge en Peter Blom voor de Koepoort. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Bernard Vercouteren van den Berge en Peter Blom voor de Koepoort. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Verbouwing Koepoort mooi op schema

MIDDELBURG - De appartementen in de Koepoort in Middelburg worden in februari in gebruik genomen. Volgens architect Bernard Vercouteren van den Berge ligt de verbouwing van de stadspoort uit 1734 op schema. Het monument wordt in december opgeleverd aan exploitanten Peter Blom en Simon Appleyard.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

“Ik vind het bijzonder dat de welstands- en monumentencommissie zo snel akkoord gingen met het terugbrengen van de ramen in zijgevel van de poort. Die waren zeker 250 jaar dichtgemetseld”, zegt Bernard Vercouteren van den Berge. Hij ontkent niet dat de verbouwing van een oude stadspoort, die werd gebouwd door de architect Jan de Munck en beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge, beperkingen heeft, maar hij benadrukt liever de goede dingen. “In het pand troffen we diverse loze ruimten aan, zoals een schacht onder een trap of een oude schouw. Die heb ik benut voor bekabeling en klimaatbeheersing.”

Vercouteren van den Berge vindt het jammer dat het pand niet energieneutraal is te krijgen. “Maar op dit dak kun je nu eenmaal geen zonnepanelen kwijt.”

De twee studio’s van de Koepoort Appartementen komen in de poten van de poort, met de woonkamer en keuken op de begane grond en slaapkamers daarboven. Om de toegankelijkheid te verbeteren waren een paar flinke aanpassingen nodig.

Zo is er in de rechterpoot een trap toegevoegd om naar de eerste verdieping te kunnen en is er in de zolderruimte, die zich bevindt in de boog van de poort, een groot, permanent luik aangebracht.

Het wordt nu gebruikt voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen. De zolder wordt niet bij de appartementen betrokken. De installaties komen daar.

Exploitant Peter Blom is tevreden over de eerste fase van de verbouwing. “Natuurlijk zijn er dingen die we misschien anders hadden willen doen, maar we hebben veel vrijheid gekregen. Het exterieur van de poort heeft de nodige reglementering, maar voor de inrichting van de appartementen hebben we alle vrijheid. Daar beginnen we in januari mee. Het worden luxe appartementen die van alle gemakken zijn voorzien met een volledig ingerichte keuken, smart-tv’s, gratis wifi en stijlvolle meubels.”[l]