De Cypressenhof-leerlingen ontbijten met burgemeester Bergmann (linksachter).
De Cypressenhof-leerlingen ontbijten met burgemeester Bergmann (linksachter). Foto: Britta Janssen

'Ontbijten geeft je energie om na te denken'

MIDDELBURG - In het kader van de week van het Nationaal Schoolontbijt at groep zes van basisschool Cypressenhof in Middelburg donderdag samen met hun burgemeester Harald Bergmann in het stadskantoor van de gemeente Middelburg. "Mijn vader zegt dat ik sterk word van ontbijten", vertelde Miracelma (9), terwijl ze een hap van een boterham met kaas en komkommer nam.

DOOR BRITTA JANSSEN

Samen met haar klasgenootjes, leerkrachten en burgemeester Bergmann zit Miracelma donderdagmorgen aan een lange tafel vol boterhammen, allerlei soorten beleg, fruit, cruësli en yoghurt. De burgemeester nodigt ieder jaar in de week van het Nationaal Schoolontbijt een klas uit zijn gemeente uit om samen in de kantine van het stadskantoor in Middelburg de dag goed en gezellig te beginnen. Het gezelschap praat - bijna altijd zonder volle mond - met elkaar over gezond eten en ontbijten in het bijzonder.

Sporten
"Ontbijten jullie altijd?", begint de burgemeester het gesprek. De meeste vingers gaan de lucht in. Een jongen zegt dat hij niet altijd 's morgens eet, omdat hij soms geen honger heeft. "Waarom is ontbijten goed voor je?", vraagt Bergmann daarna. Daarop hebben veel van zijn tafelgenoten wel een antwoord. "Je krijgt er energie van", zegt één van hen. "En wat kun je dan met energie?", wil de burgervader weten. "Sporten!", roept iemand.

Nieuws
Miliano (10), Marte (8) en Miracelma (9) zitten bij elkaar tijdens het Burgemeestersontbijt. Marte vertelt dat ze altijd ontbijt. Mocht ze een keertje geen zin hebben, dan moet het van mama, zegt ze. "Ontbijten is belangrijk, omdat je er energie van krijgt", weet Marte. Dat merkt ze ook echt, vertelt ze. "Ik kan dan lekker buiten spelen." Meestal eet ze 's morgen een boterham. "Met van alles en nog wat." Het zijn wel bijna altijd bruine boterhammen. "Dat is gezonder dan wit, want er zitten andere granen in een bruine boterham", weet Miliano. Hij eet ook graag fruit in de ochtend. "Van ontbijten krijg je energie om na te denken", zegt Miliano.
Tijdens het Burgemeestersontbijt is er alle tijd om te eten en er staat veel lekkers op tafel. Miracelma grijpt de gelegenheid aan om iets nieuws te proberen. "Kaas en komkommer op mijn boterham, dat heb ik nog nooit op. Maar het smaakt lekker." Ze vindt het Burgemeestersontbijt leuk en wist al wie de burgemeester is. "Ik heb hem wel eens op televisie gezien."

Kinderpostzegels
In de week van het Nationale Schoolontbijt eten ruim een half miljoen kinderen op zo'n 2900 basisscholen gezamenlijk op hun school. In zo'n 275 gemeenten is er ook een Burgemeestersontbijt. Hiermee willen de burgervaders en -moeders het goede voorbeeld geven met gezond ontbijten. De burgemeesters betalen een symbolisch bedrag voor hun ontbijt. Die donaties gaan naar een jaarlijks wisselend goed doel. Dit keer is dat stichting Kinderpostzegels, die zich sterk maakt voor kwetsbare kinderen. Met het jaarthema 'Een feestje voor iedereen!' benadrukken het Nationaal Schoolontbijt en stichting Kinderpostzegels dat een feestje pas geslaagd is als niemand buiten de boot valt.

Antiquariaat
De kinderen mogen de burgemeester ook allerlei andere vragen stellen dan alleen over ontbijten. Zo antwoordt burgemeester Bergmann op de vraag wat zijn lievelingseten is dat hij graag pasta eet. "Dat kun je op zoveel verschillende manieren maken, héérlijk!" Hij neemt uitgebreid de tijd om op de vragen van de kinderen in te gaan. Zo vertelt Bergmann dat hij als hij geen burgemeester was geworden misschien nu wel bij een antiquariaat had gewerkt. "Ik houd van oude spullen. Als je bijvoorbeeld bij meubels kunt zien dat ze met veel liefde zijn gemaakt, dan vind ik dat heel mooi." Op de vraag over zijn favoriete sport, antwoordt de burgemeester 'paardrijden'. "Iedere donderdagmiddag heb ik les. Dan ben ik even niet in het gemeentehuis. Maar ik werk vaak al 's morgens vroeg en soms tot 's avonds laat. Dan mag ik wel even gaan paardrijden, toch?" De kinderen knikken instemmend. "Hij praat met veel lange woorden", zegt Miliano, "dat vind ik echt mooi!"[l]

De burgemeester leidt de kinderen rond in het gemeentehuis.