Adri Franke bestudeert de duizenden negatieven van Leonard den Beer Poortugael. ARCHIEFFOTO
Adri Franke bestudeert de duizenden negatieven van Leonard den Beer Poortugael. ARCHIEFFOTO Foto: Stichting Beheer Archief Den Beer Poortugael

Expositie is eerbetoon aan 'Den Beer'

VEERE - In Museum Veere opent zondag 9 december een tentoonstelling met werk van de vorig jaar overleden Leonard den Beer Poortugael. Een deel van de tienduizenden foto's die hij bij leven heeft gemaakt zijn dan te zien in De Schotse Huizen en het Stadhuis. Titel is 'Veerenaren vastgelegd'.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Leonard den Beer Poortugael zou in december 80 jaar zijn geworden. Hij was één van de bekendste inwoners van het stadje Veere. Hij kwam er in 1953 als 14-jarige jongen wonen. Zijn vader was in 1946 benoemd tot burgemeester van Veere. Eenmaal in Zeeland begon Den Beer Poortugael met fotograferen en is daarmee nooit gestopt. Altijd had hij zijn fotocamera in de aanslag. In 1967 begon hij in de Oudestraat met zijn fotowinkel De Lichtflits, waar hij ook kaarten en boeken verkocht. Den Beer Poortugael verhuisde later naar de Markt waar hij woonde en werkte tot zijn dood in juli 2017.

Zijn ruim 120.000 negatieven zijn na zijn dood in het bezit gekomen van de door nabestaanden opgerichte stichting Beheer Archief Den Beer Poortugael. Adri Franke, inwoner van Veere en vriend van Den Beer Poortugael, nam de ordening en digitalisering van het archief op zich.

De tentoonstelling die hieruit is voortgekomen is een eerbetoon aan de markante fotograaf. Thema’s van de foto’s in de Schotse Huizen zijn ‘Veerse koppen’ en ‘Veerenaren aan het werk’. In het stadhuis op de Markt is aandacht voor het leven van A.W. den Beer Poortugael. De artillerieofficier en kunstenaar uit Amersfoort schilderde in jaren ‘20 van de vorige eeuw regelmatig in Veere. Zijn liefde voor het stadje sloeg over op zijn zoon Idzerd Frans, die solliciteerde voor de burgemeesterspost van Veere. Hij werd in 1946 geïnstalleerd, zittend in een koets in staatsiekleding, geflankeerd door dertig ruiters. Zijn zoon Leonard werd vorig jaar in een koets naar zijn laatste rustplaats gereden.[l]