Een vrouwelijke bezoeker van het congres kijkt naar de stadsplattegrond. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Een vrouwelijke bezoeker van het congres kijkt naar de stadsplattegrond. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Zoektocht naar nieuwe manieren waterberging

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft vorige week in het kader van het Europese project Water Resilient Cities een internationaal congres georganiseerd voor samenwerkingspartners en andere belanghebbenden. De gasten bezochten onder meer het Molenwaterpark om zich daar te laten informeren over de herinrichtingsplannen van de stad.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

In het kader van het samenwerkingsproject ‘Water Resilient Cities’ organiseerde de gemeente vorige week een congres waar meer dan honderd internationale samenwerkingspartners en andere betrokkenen kennis en ervaringen uitwisselden. Naast projectmedewerkers en politici uit onder meer België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waren er ook studenten Watermanagement van de HZ University of Applied Sciences aanwezig.

Subsidie

Middelburg doet mee aan het Europese project ‘Water Resilient Cities’, waarin wordt gezocht naar nieuwe manieren van waterberging. De gemeente kreeg in 2016 een Europese subsidie toegekend van bijna 710.000 euro voor de aanleg van waterbuffers in zowel het Molenwaterpark als het toekomstige parkeerterrein van het nog te bouwen nieuwe winkelcentrum Dauwendaele. Het is de bedoeling om in het Molenwaterpark een waterberging te realiseren met een capaciteit van 2000 kubieke meter. Het regenwater uit aangrenzende straten en daken wordt afgekoppeld en richting het park geleid. Hier komt het water in een systeem van boswadi’s terecht waardoor het water vertraagd wordt afgevoerd, beperkt infiltreert en verdampt.


Rainproof

Na de opening van het congres door de Middelburgse wethouder Cees Lodder kwamen verschillende sprekers uit het binnen- en buitenland aan het woord over gerelateerde internationale en nationale projecten in bijvoorbeeld Amsterdam (Amsterdam Rainproof), het Belgische Kruibeke en Leicester. Na een inleiding over de Middelburgse plannen met het Molenwaterpark door landschapsarchitect Jan van Minnebruggen bezochten de aanwezigen in drie groepen het park zelf.

Op 23 oktober werd symbolisch het startschot gegeven voor de herinrichting van het stadspark aan het Molenwater, door wethouder Johan Aalberts. De werkzaamheden in het park zullen ongeveer een jaar in beslag nemen.[l]