Henk Leeftink voor de ingang van De Librije, onderdeel van het Abdijcomplex. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Henk Leeftink voor de ingang van De Librije, onderdeel van het Abdijcomplex. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

De Librije is helemaal klaar voor toekomst

MIDDELBURG - Na een verbouwing van bijna tien maanden heeft de provincie vorige week het geheel gerenoveerde gebouw De Librije weer in gebruik genomen. M+R Interior Architecture uit Eindhoven transformeerde het onderdeel van het provinciehuis tot een eigentijdse werkomgeving voor de ongeveer 80 werknemers. Er zijn flexplekken en ontmoetingsruimten.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

In het voorjaar van 2017 besloot het college van Gedeputeerde Staten tot de verbouwing van de Librije. Het staat intern te boek als gebouw G, omdat het verouderd was en niet meer voldeed aan de Arbo-eisen. Het provinciebestuur wilde de noodzakelijke renovatie combineren met een interieurontwerp dat meer samenwerking tussen de eigen medewerkers en met externe mensen mogelijk maakt.

Een rondgang door de vernieuwde De Librije met Henk Leeftink, projectleider gebouwen bij de provincie, maakt duidelijk dat werkelijk alles in het gebouw is aangepakt binnen het traject, dat 2,7 miljoen euro kostte. Het is deels betaald door de verkoop van een ander kantoorgebouw voor 1,2 miljoen euro: de Sint Jorisdoelen aan de Balans waar onder meer de statengriffie en statenfracties huisden.

Kamer

Alle kantoren zijn nu ingericht als flexplekken. In principe heeft niemand een eigen kamer of bureau. Op alle bureaus, waar ook staand aan kan worden gewerkt kunnen medewerkers hun eigen laptops koppelen aan de zogenoemde dockingstations om vervolgens in te loggen op het netwerk. Met een speciale app kunnen collega’s vaststellen waar iemand op een bepaald moment aan het werk is.

'Of het succesvol wordt moet nog blijken'

Op alle verdiepingen zijn weggewerkte kluisjes aangebracht, waar medewerkers hun persoonlijke eigendommen in kunnen bewaren. Alle werkplekken zijn zichtbaar en transparant, maar sommige hebben iets meer privacy. In het hele gebouw wemelt het van de elementen waar mensen kunnen overleggen of brainstormen.

Systeemplafonds

De kleuren en thema’s van alle ruimten zijn gebaseerd op het kleurenpallet en het DNA van de provincie, zodat je bijvoorbeeld vloerbedekking ziet die een krab of droge kleigrond moet verbeelden en muurversieringen die verwijzen naar Zeeuwse folklore.

Systeemplafonds

Ook aan de bestaande elementen van het gebouw is aandacht besteed. Zo is het leien dak van het gebouw meteen vervangen en zijn de systeemplafonds uit de jaren ‘80 van de vorige eeuw verwijderd. De oorspronkelijke hoge plafonds met houten balken zijn nu weer zichtbaar.

Volgens Leeftink is het de bedoeling dat uiteindelijk alle medewerkers van de provincie flexibel gaan werken. De Librije is echter het eerste gebouw dat er nu volledig op is ingericht. Of de nieuwe manier van werken succesvol wordt zal nog moeten blijken. Gebouw G is er echter klaar voor en kan weer tientallen jaren vooruit.[l]